Şefii de stat şi de guvern din ţările membre ale Uniunii Europene, care se vor reuni luni şi marţi la Bruxelles, vor discuta despre "posibile sancţiuni" ale blocului comunitar împotriva Belarusului, care a forţat un avion de linie să aterizeze la Minsk şi a arestat un opozant al regimului Lukașenko, a anunţat un purtător de cuvânt al Consiliului European, potrivit AFP.

Charles MichelFoto: Alexandros Michailidis / AFP / Profimedia

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, va include pe ordinea de zi a summitului acest incident, "iar cu această ocazie vor fi discutate consecinţele şi posibilele sancţiuni", a scris duminică seară pe Twitter purtătorul de cuvânt citat.

UE se pregătea deja să înmulţească sancţiunile împotriva regimului din Belarus.

În acelaşi timp, Lituania, ţara de destinaţie a aeronavei, a cerut ţărilor UE să recomande ca avioanele lor să evite spaţiul aerian al Belarusului, potrivit Reuters. Propunerea unei declaraţii comune va fi înaintată luni la summitul UE şi va include şi un apel ca incidentul să fie declarat o încălcare a regulilor Organizaţiei Internaţionale a Aviaţiei Civile, a precizat Ministerul de Externe de la Vilnius.

Lituania a cerut, de asemenea, aliaţilor săi din UE să îi convoace pe ambasadorii Belarusului pentru a protesta față de folosirea de avioane militare pentru a deturna aeronave civile.

Reamintim că un jurnalist din Belarus, Roman Protasevici, opozant al regimului Lukaşenko, a fost arestat duminică pe aeroportul din Minsk după ce a coborât dintr-un avion pe ruta Atena - Vilnius. Canalul de Telegram Nexta al opoziției din Belarus a acuzat că aeronava de linie a Ryanair a fost interceptată de către Aviația militară și deviată de pe traiectoria sa în urma unei "alerte cu bombă", iar preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a vorbit despre "un act abject" și a făcut apel la UE și la NATO să intervină. (Sursa: Agerpres)