"S-ar putea ca nicodată să nu ştim câte persoane au decedat de COVID în această pandemie", a declarat miercuri seară ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă. Ea a afirmat, din nou, că decesele fie nu au fost raportate corect, fie nu au fost înregistrate corect în diversele baze de date, dar a evitat în continuare să spună despre ce diferență este vorba: "M-aş feri să spun că se adaugă morţi sau că se scad morţi sau că se ascund morţi".

Ioana MihailaFoto: Agerpres

Mihăilă a fost întrebată, miercuri seară, la Europa FM, despre raportul privind decesele COVID şi s-a referit doar la cel preliminar, prezentat deja, afirmând că acesta arată că raportarea în diversele baze de date nu a dat rezultate similare, scrie News.ro. Ea a evitat din nou să spună despre ce diferențe ar fi vorba.

Chestionată dacă este aşa cum relatează presa, că ar fi cel puţin 5.000 de decese în plus faţă de cele înregistrate oficial, ministrul Sănătăţii a afirmat: ”M-aş feri să spun că se adaugă morţi sau că se scad morţi sau că se ascund morţi. Concluziile pe care le avem ca urmare a raportului preliminar arată că, în diferite baze de date, prin diferite metode de raportare, s-au obţinut rezultate diferite. S-ar putea ca niciuna dintre ele să nu ne dea un rezultat exact, aşa cum s-ar putea ca nicodată să nu ştim câte persoane au decedat de COVID în această pandemie. Fie că nu au fost raportate corect, fie că nu au fost înregistrate corect, fie că nici măcar nu au fost diagnosticate”.

Raportul final privind decesele COVID ar urma să fie prezentat de ministrul Sănătății joi dimineață, într-o conferință de presă.

Reamintim că fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu a declarat public, după demiterea sa de la conducerea ministerului, că decesele de COVID-19 sunt subraportate. Vlad Voiculescu a vorbit despre o diferență de 500 de decese neraportate numai la Spitalul Colentina din București, susținând că "situația este valabilă pentru majoritatea covârșitoare a spitalelor".