Ministrul Sănătății: S-ar putea ca niciodată să nu ştim câte persoane au decedat de COVID în această pandemie - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,3575joi 20 ian 2022

Ministrul Sănătății: S-ar putea ca niciodată să nu ştim câte persoane au decedat de COVID în această pandemie

de Redactia Miercuri, 12 mai 2021, 20:09
- a A+
Imagine
"S-ar putea ca nicodată să nu ştim câte persoane au decedat de COVID în această pandemie", a declarat miercuri seară ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă. Ea a afirmat, din nou, că decesele fie nu au fost raportate corect, fie nu au fost înregistrate corect în diversele baze de date, dar a evitat în continuare să spună despre ce diferență este vorba: "M-aş feri să spun că se adaugă morţi sau că se scad morţi sau că se ascund morţi".


Mihăilă a fost întrebată, miercuri seară, la Europa FM, despre raportul privind decesele COVID şi s-a referit doar la cel preliminar, prezentat deja, afirmând că acesta arată că raportarea în diversele baze de date nu a dat rezultate similare, scrie News.ro. Ea a evitat din nou să spună despre ce diferențe ar fi vorba.

Chestionată dacă este aşa cum relatează presa, că ar fi cel puţin 5.000 de decese în plus faţă de cele înregistrate oficial, ministrul Sănătăţii a afirmat: "M-aş feri să spun că se adaugă morţi sau că se scad morţi sau că se ascund morţi. Concluziile pe care le avem ca urmare a raportului preliminar arată că, în diferite baze de date, prin diferite metode de raportare, s-au obţinut rezultate diferite. S-ar putea ca niciuna dintre ele să nu ne dea un rezultat exact, aşa cum s-ar putea ca nicodată să nu ştim câte persoane au decedat de COVID în această pandemie. Fie că nu au fost raportate corect, fie că nu au fost înregistrate corect, fie că nici măcar nu au fost diagnosticate".

Raportul final privind decesele COVID ar urma să fie prezentat de ministrul Sănătății joi dimineață, într-o conferință de presă.

Reamintim că fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu a declarat public, după demiterea sa de la conducerea ministerului, că decesele de COVID-19 sunt subraportate. Vlad Voiculescu a vorbit despre o diferență de 500 de decese neraportate numai la Spitalul Colentina din București, susținând că "situația este valabilă pentru majoritatea covârșitoare a spitalelor".


5913 afisariPai, hai tovarasa, abroga Ord MS 436 si 570/2020
xolv [utilizator], Miercuri, 12 mai 2021, 20:49
+12/20
sa putem afla. Ca doar medicina legala nu va fi suspendata la infinit!!
Noi nu stim nici cati bugetari avem
Remarque [utilizator], Miercuri, 12 mai 2021, 22:15
+10/12
Romania nu exceleaza la raportari si statistica in general, iar motivele tin de proceduri invechite si resurse.
Iar in medicina in special nici macar nu ne putem baza pe statisticile elaborate intern, indiferent de subiect. Oricine din sistem implicat in raportari va poate confirma ca datele statistice din Romania sunt viciate.
Am participat in aprilie la o conferinta cu tema digitalizarea in medicina. Subiectul este extrem de ofertant si are un potential imens, exista si solutii. Insa in realitate la nivelul Ministerului Sanatatii si CNAS nu exista dorinta de a avea sisteme centralizate, o spun managerii marilor spitale. Cu resurse interne exista spitale care si-au dezvoltat sisteme IT interne, care ii ajuta in raportari, in gestionarea cazului pacientului, numarul de paturi libere disponibile etc. Aceste aplicatii functioneaza insa doar la nivel local, ca un intranet, nefiind conectate nici unele cu altele, nici la nivel central. Inclusiv din acest motiv statisticile nu sunt serioase.

Noi nu stim exact numarul de bugetari din sistem, nici numarul de paturi de ATI, despre ce vorbim?
inca 44 de comentarii comenteaza