Coreea de Nord își avertizează cetățenii că broșurile trimise dinspre Sud ar putea purta coronavirusul - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,2275marţi 21 sep 2021

Coreea de Nord își avertizează cetățenii că broșurile trimise dinspre Sud ar putea purta coronavirusul

de S.J. Vineri, 7 mai 2021, 13:51
- a A+
Imagine
Coreea de Nord și-a avertizat cetățenii să nu citească broșurile de propagandă trimise peste graniță cu balonul dinspre Sud fiindcă ar putea purta coronavirusul, relatează The Guardian .


Ziarul Rodong Sinmun al partidului comunist i-a îndemnat pe nord-coreeni să păstreze distanța față de broșuri.

"Chiar și când dăm peste un obiect ciudat purtat de vânt trebuie să îl considerăm drept o posibilă rută de transmitere a virusului amenințător decât un fenomen natural", a avertizat acesta.

Ziarul i-a sfătuit pe oameni să "gândească și se deplaseze" potrivit protocoalelor pentru combaterea COVID-19.

Avertismentul a venit în aceeași zi în care poliția din Coreea de Sud a efectuat percheziții la biroul unui activist care a afirmat că a folosit baloane pentru a trimite sute de mii de broșuri de propagandă înspre Coreea de Nord, sfidând o nouă lege adoptată de Seul.

Activistul Park Sang-hak, un cunoscut transfug nord-coreean, este prima persoană investigată sub noua lege intrată în vigoare în luna martie."Provocare intolerabilă"


Problema broșurilor de acest tip a devenit un subiect de tensiuni majore între Phenian și Seul, Coreea de Nord catalogându-le o provocare și amenințând cu repercusiuni.

Park, care a devenit faimos datorită campaniei sale de a trimite broșuri peste graniță, a remis un scurt comunicat în care a anunțat că poliția a ajuns la biroul său. Acesta le-a declarat ulterior reporterilor că va continua să lanseze balaone în pofida noii legi care pedepsește cu până la 3 ani de închisoare trimiterea de broșuri, stick-uri USB și bani în Coreea de Nord.

"Chiar dacă primim 3 ani de închisoare sau chiar 30 de ani de închisoare...vom continua să trimitem broșuri anti Coreea de Nord compatrioților noștri înfometați din Coreea de Nord să afle adevărul", a declarat Park.

Oficialii sud-coreeni nu au confirmat public că Park a fost cel care a trimis broșurile însă Kim Yo-jong, influenta soră a liderului nord-coreean Kim Jong-un, a declarat recent că dezertorii aflați în Coreea de Sud se fac vinovați de "împrăștierea de broșuri împotriva" Nordului.

Aceasta a catalogat acțiunea drept o "provocare intolerabilă" și a afirmat că guvernul ei va analiza măsuri de retorsiune corespunzătoare.

Declarațiile lui Kim Yo-jong au provocat îngrijorări că Phenianul ar putea lansa o nouă provocare împotriva sudului după ce anul trecut a aruncat în aer biroul de relații intercoreean aflat pe teritoriul său .

Oficialii sud-coreeni au declarat că Park va fi pedepsit în linie cu rigorile legii însă o pedeapsă aspră primită de acesta va întări criticile potrivit cărora Seulul sacrifică libertatea de exprimare pentru a-și îmbunătăți relațiile cu Phenianul.

Guvernul sud-coreean afirmă că noua legie a fost redactată pentru a evita provocarea inutilă a Nordului și pentru a promova siguranța cetățenilor sud-coreeni ce locuiesc în zonele de graniță dintre cele două țări.

Citește și:


1831 de afisariMda
Zero_Kelvin [utilizator], Vineri, 7 mai 2021, 15:20
0/2
Cred ca o sa iei multe minusuri.
Chiar crezi ca sudul a pus covid pe ele deliberat? Citi ani ai ?
e clar ca au corona
doz2018 [utilizator], Vineri, 7 mai 2021, 14:29
-3/5
dar ar fi bine sa fie impregnate si cu odorizant cu aroma de salam, astfel tentatia va face ca brosurile sa fie citite, poate de mai multe ori
Scopul scuza mijloacele
comenteaza