Cercetătorii de la Australian National University (ANU) au dezvoltat o nouă tehnică pentru vizualizarea obiectelor pe cerul nopții de către telescoape, ușurând depistarea deșeurilor spațiale periculoase și costisitoare, informează SciTechDaily.

Telescopul EOS de 1,8 metriFoto: Australian National University

Ei au lucrat cu optică adaptivă, care înlătură neclaritățile cauzate de turbulențele din atmosferă și care a fost aplicată unui nou laser pentru mai buna identificare, urmărire și mutare în siguranță a resturilor spațiale.

Deșeurile din spațiu sunt o amenințare majoră pentru infrastructura de 700 de miliarde de dolari care oferă servicii vitale pe tot globul în fiecare zi. Cu optica adaptivă și noul laser, această infrastructură dobândește o nouă linie de apărare.

Optica pentu focalizarea și ghidarea laserului a fost creată de cercetătorii de la ANU cu colegi de la Electro Optic Systems (EOS), RMIT University din Japonia, și cu alții din SUA, în cadrul lui Space Environment Research Centre (SERC).

EOS va comercializa noua tehnologie laser, care va putea fi încorporată în echipamente pentru comunicarea de bandă largă dintre sol și sateliți de comunicații.

Fasciculele laser utilizate în prezent pentru urmărirea resturilor spațiale sunt cu lumină infraroșie și nu sunt vizibile. Spre deosebire, noul laser montat pe un telescop propagă o rază portocalie vizibilă pe cerul nopții, care poate fi utilizată la măsurarea precisă a perturbărilor luminii între Pământ și spațiu.

Lumina portocalie de ghidare permite opticii adaptive să limpezească imaginile deșeurilor spațiale. Poate fi folosită și pentru ghidarea prin atmosferă a unui al doilea fascicul laser, puternic și în infraroșu, menit să urmărească cu precizie deșeurile sau chiar să le mute în siguranță în afara orbitei pentru a evita coliziuni cu alte resturi și a arde în cele din urmă în atmosferă.

Cercetătoarea principală, profesoara Celine DʼOrgeville de la ANU spune că optica adaptivă este „ca și cum ai înlătura sclipirea stelelor. Dar este un lucru bun. Fără optica adaptivă, un telescop vede un obiect în spațiu ca pe un glob luminos, din cauza perturbării luminii în atmosferă. Cu optica adaptivă, obiectele devin mai ușor de văzut și imaginile sunt mult mai clare. Acestea pot fi și mici obiecte create de om – sateliți meteorologici și de comunicații sau resturi spațiale. De aceea este importantă noua tehnică când este vorba de curățarea cerului nopții de acumularea în creștere de deșeuri spațiale.”

Laserul EOS și sistemul ANU cu optică adaptivă sunt instalate la ANU Mount Stromlo Observatory de la Canberra. Cercetarea a fost finanțată de Cooperative Research Centre Program al guvernului Australiei, EOS, ANU, RMIT University și parteneri din Japonia și SUA.

Pe același subiect: