Tesla a anunțat autoritățile americane că nu va avea o mașină autonomă până la sfârșitul anului - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,2275marţi 21 sep 2021

Tesla a anunțat autoritățile americane că nu va avea o mașină autonomă până la sfârșitul anului

de S.J. Vineri, 7 mai 2021, 11:10
- a A+
Imagine
Tesla Inc a declarat pentru o autoritate de reglementare din California că s-ar putea să nu finalizeze tehnologia de mașini 100% autonome până la sfârșitul anului, relatează Reuters .


Anunțul vine după ce CEO-ul Tesla Elon Musk a declarat în luna ianuarie că este "extrem de încrezător că mașina va putea să se conducă singură cu încredere anul acesta".

Tesla a lansat de asemenea ceea ce a descris ca fiind versiunea "beta" a programului său de condus "deplin autonom" (FSB) unui număr limitat de angajați și clienți din luna octombrie a anului trecut, capabilitate prezentată de Musk pe Twitter.

"Tweet-ul lui Elon nu se potrivește cu realitatea. Tesla este în prezent la Nivelul 2", au afirmat într-un raport intern oficialii Registrului Auto din California".

Tehnologia de Nivel 2 se referă la un sistem de condus semi-automat care necesită supraveghere din partea unui șofer uman.

Raportul a fost publicat de grupul de transparență PlainSite care a obținut documentul printr-o cerere de acces liber la informațiile de interes public.

"Tesla a indicat că Elon extrapolează pornind de la ratele de îmbunătățiri când vorbește despre capabilitățile L5 (Nivel 5). Tesla nu a putut spune dacă rata îmbunătățirilor o va aduce la L5 până la sfârșitul anului calendaristic", afirma raportul.

"Tesla a indicat că ei încă sunt ferm în L2", mai precizează raportul. "După cum Tesla știe foarte bine, lipsa de înțelegere a publicului asupra limitelor tehnologiei sale și folosirea greșită a sa poate avea consecințe tragice", avertizează acesta.

Poliția rutieră din California investighează în prezent motivele pentru care o mașină Tesla a intrat într-un camion miercuri pe o autostradă din apropierea orașului Fontana din acest stat, ucigând șoferul Tesla.

Autoritățile rutiere nu au precizat dacă Tesla funcționa pe autopilot sau nu.

Accidentul a venit după ce în luna aprilie o altă mașină Tesla despre care poliția afirmă că nu era condusă de un șofer a ieşit de pe şosea, s-a izbit într-un copac şi a luat foc după impact, provocând moartea șoferului și a unui pasager .

Autoritățile federale de siguranță rutieră din SUA anchetează în prezent peste 20 de accidente în care sunt implicate vehicule Tesla.

Citește și:


2081 de afisariMasina autonoma este frauda. Tehnologia nu exista.
Rower [utilizator], Vineri, 7 mai 2021, 16:14
+1/5
Automobilele autonome se pot descurca singure într-un număr limitat de situații, pe vreme buna, șosele bine marcate și în condiții de vizibilitate perfecte.

Masina self-driving poate sa tina banda de circulație, ghidându-se după marcaje, este capabila sa urmărească o mașina aflata în fata sa dar nu te poți baza pe autopilot în situații neprevazute care apar mereu.

O dara de praf de var care a curs dintr-un camion, ce în final a tras pe dreapta, poate face pilotul electronic sa creadă ca scurgerea respectiva este marcajul din mijlocul șoselei și te trezești direct într-un șanț.
Tesla
Marius Suisse [utilizator], Sâmbătă, 8 mai 2021, 14:53
0/2
Autopilot Tesla nu e complet autonom. Dar poate sa mai faca:
- schimba banda pe autostrada ca sa depaseasca (autonom in USA, necesita confirmare in Europa);
- intra/iese de pe autostrada autonom, in functie de adresa de destinatie;
- poate sa discearna intre liniile albe si cele portocalii (folosite la reabilitarea autostrazilor) si se ghideaza dupa ceea ce face sens (de ex urmareste liniile portocalii daca e cazul, chiar daca liniile albe sunt prezente);
- anticipeaza o coliziune (frontala sau laterala) si reactioneaza pentru a reduce pericolul (franare/virare la dreapta sau stanga, in conditii de siguranta).
Tot ce e scris mai sus e experimentat in conditii reala de trafic de catre mine.

Nu e un sistem perfect sau autonom 100%, dar extrem de sigur si folositor mai ales la drum lung.
comenteaza