Pfizer și BioNTech au declarat joi că vor dona doze din vaccinul COVID-19 pentru a ajuta la protecția sportivilor și a delegațiilor acestora care participă la Jocurile Olimpice și Paralimpice de la Tokyo.

Jocurile OlimpiceFoto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP / Profimedia

Companiile au declarat că dozele inițiale vor fi livrate delegațiilor participante la sfârșitul lunii mai, cu scopul de a se asigura că acestea primesc a doua doză înainte de sosirea în Tokyo.

Decizia a fost luată după ce Comitetul Olimpic Internațional (CIO) a avut o întâlnire cu guvernul japonez în urma ofertei directorului executiv al Pfizer, Albert Bourla, de a dona vaccinuri sportivilor și delegațiilor acestora.

„Aceste vaccinuri donate reprezintă un alt instrument din setul nostru de măsuri pentru a face Jocurile Olimpice și Paralimpice de la Tokyo sigure pentru toți participanții”, a spus președintele CIO, Thomas Bach.

Japonia are în vedere extinderea stării de urgență în Tokyo și în alte zone urbane mari. Astfel, există încă îngrijorări cu privire la faptul că Jocurile Olimpice, programate să înceapă pe 23 iulie, ar putea să nu respecte planificarea inițială.

Pfizer și BioNTech au declarat că dozele donate se vor adăuga la cele prevăzute în acordurile de aprovizionare semnate cu țările din întreaga lume și nu vor afecta livrările planificate, potrivit Reuters.

Jocurile Olimpice de la Tokyo, care au fost amânate cu un an din cauza pandemiei, se vor desfășura anul acesta în perioada 23 iulie - 8 august. Ediția de anul acesta a JO va avea loc fără fani străini în tribune și posibil chiar cu porțile închise.​