Noul format al Cupei Italiei dă naștere controverselor în fotbalul italian. Competiția este acum comparată cu Super Liga, proiect ce a eșuat precoce.

HotNews.roFoto: Hotnews

Formatul Cupei Italiei se va schimba din sezonul viitor, cu doar 40 de cluburi participante, toate din Serie A şi Serie B. Anterior, în competiţie puteau participa și echipe din Serie C şi chiar din Serie D, în primele etape.

Cu toate acestea, o întâlnire a ligii profesioniste, care a avut loc miercuri după-amiază, a optat pentru un nou format, cu scopul de a face meciurile mai interesante pentru drepturile de televiziune şi pentru spectatori.

Potrivit Calcio e Finanza, Cupa Italiei va începe la 15 august. La acea dată, 12 echipe din Serie A vor intra în competiţie. În formatul actual, primele 12 echipe din Serie A nu intră în joc decât din ​​optimile de finală.

În ediţia 2020/2021, nicio echipă din Serie C sau D nu a "supravieţuit" primelor trei runde, aşa că din runda a patra au evoluat doar echipe din Serie A şi B, informează football-italia.net citat de News.ro.

Reacția cluburilor din eșaloanele inferioare

Decizia ca doar cluburi din primele două eșaloane să poată participa a creat nemulțumiri de partea grupărilor excluse.

Preşedintele Lega Pro (Serie C), Francesco Ghirelli, a dat publicităţii un comunicat, în care afirmă că noul format al Cupei Italiei este „expresia unui concept elitist de fotbal, unul incapabil de o viziune care să acopere întregul sistem".

„Am convocat o şedinţă de urgenţă a consiliului Lega Pro pentru luni, care va adopta toate iniţiativele de a protesta, de a apăra drepturile echipelor sale şi de a proteja cultura fotbalului care respectă cele mai autentice valori sportive. Inovaţia este pozitivă, dar numai atunci când este protejată coeziunea sistemului fotbalistic", a afirmat el.

În acest timp, pe rețelele de socializare, fanii s-au scandalizat după modificările impuse, susținând că această competiție devine un fel de Super Ligă, unde doar cluburile bogate sunt acceptate.

Juventus şi Atalanta se vor întâlni în finala Cupei din acest sezon, pe 19 mai la Sassuolo.