​Imparțialitatea unui jurat în procesul uciderii lui George Floyd a fost pusă sub semnul întrebării marți în Statele Unite după ce au apărut fotografii care îl arătau la un protest anti-rasist despre care experții spun că ar putea fi folosite de ofițerul de poliție Derek Chauvin pentru a contesta verdictul, potrivit AFP.

Derek Chauvin (dreapta)Foto: Pool Video Via Court Tv-Ny Times / Zuma Press / Profimedia

În aceste fotografii, Brandon Mitchell, un bărbat de culoare în vârstă de 31 de ani, poartă un tricou în culorile mișcării Black Lives Matter cu cuvintele „Ia genunchii de pe gât”. Pozele au reapărut pe rețelele de socializare după mai multe interviuri acordate săptămâna trecută de acest antrenor de baschet.

Mitchell a explicat presei locale luni că a fost fotografiat în această ținută în timpul unei demonstrații antirasiste organizată la sfârșitul lunii august la Washington pentru aniversarea discursului istoric al liderului pentru drepturile civile Martin Luther King.

Însă, în chestionarul trimis potențialilor jurați înainte de proces, el a spus că nu a participat la protestele împotriva violenței poliției care a urmat morții afro-americanului George Floyd, sufocat sub genunchiul lui Derek Chauvin pe 25 mai la Minneapolis.

„Răspunsurile sale au fost corecte din punct de vedere tehnic”, întrucât a fost o comemorare, notează expertul în selecția juriului, Jeffrey Frederick. "Acum revine judecătorului să îl interogheze din nou pentru a vedea dacă are idei preconcepute sau dacă a mințit și pentru a decide dacă este suficient de grav pentru a afecta rezultatul procesului", a spus el.

"Dar posibilitatea de a anula un proces se întâmplă foarte rar", a spus el.

La fel, Steve Tuller, consultant în selecția juriului, consideră „puțin probabil ca aceste dezvăluiri să schimbe verdictul”. Dar, potrivit acestuia, „nu există nicio îndoială că apărarea o va folosi pentru a face apel”.

La finalul unui proces extraordinar, Derek Chauvin a fost declarat vinovat pe 20 aprilie de cele trei acuzații reținute împotriva sa, inclusiv „crimă”. A fost imediat închis.