Warren Buffett afirmă că Berkshire Hathaway, compania sa de investiții, vede „inflație foarte substanțială” și creșteri de prețuri, relatează CNBC.

Warren BuffettFoto: Xinhua / Zuma Press / Profimedia

Anunțul miliardarului american vine în contextul în care efectele injectării de capital în economia americană prin pachetele de relansare economică au început să fie resimțite.

„Vedem inflație foarte substanțială”, a declarat Buffett în cadrul adunării generale a acționarilor Berkshire Hathaway ce a avut loc sâmbăta trecută. „Este foarte interesant. Creștem prețurile. Oamenii cresc prețurile noastre și acest lucru este acceptat”, a explicat miliardarul.

„Avem nouă constructori de locuințe pe lângă operațiunea noastră imobiliară care este cea mai mare din țară. Așadar chiar facem multe case. Costurile pur și simplu s-au dus în sus, sus, sus. Costurile cu oțelul cresc în fiecare zi”, a precizat investitorul legendar.

Berkshire Hathaway deține Clayton Homes, una dintre cele mai mari companii ce construiesc locuințe în SUA.

Inflația a început să crească recent din cauza mai multor factori printre care creșterea cererii și problemele din unele zone ale lanțului de aprovizionare.

Indexul privind cheltuielile pentru consum personal, care în SUA exclude prețurile volatile la alimente și energie, a crescut cu 1,8% în luna martie, cel mai rapid ritm după luna februarie a anului trecut. Acesta a crescut din nou și în luna aprilie cu 2,3%, cea mai rapidă creștere înregistrată din 2018.

Jerome Powell, președintele Rezervei Federale a reiterat săptămâna trecută că se așteaptă ca inflația să crească temporar înainte de a scădea înapoi înspre ținta de 2% a băncii centrale a SUA.

Rezerva Federală a decis să nu crească ratele de referință ale dobânzilor până când economia americană nu își va reveni complet de pe urma pandemiei cu condiția ca rata inflației să nu crească prea mult peste obiectivul stabilit de aceasta.

Citește și: