​Răzvan Nicolescu spune că numirea sa în funcția de membru al Consiliului de Conducere al Institutului European de Inovare și Tehnologie (EIT) nu a fost politică, ci a câștigat-o printr-un concurs despre care a aflat din revista “The Economist”. Răzvan Nicolescu speră că numirea sa va fi un impuls pentru universitățile și firmele românești de a beneficia de finațările EIT. Până acum, România a accesat doar 1,8 milioane euro din cele 2,4 miliarde administrate de EIT, ocupând, de departe, ultimul loc între țările UE.

Razvan NicolescuFoto: Arhiva personala

"Numirea este rezultatul final al unui complex proces de selecție despre care am aflat din revista “The Economist”. Nu este o numire politică și nici o funcție ce revenea României, ci este o poziție pe care un român a câștigat-o prin concurs, intrând în competiție cu mulți alți europeni. Din acest motiv vă încurajez să credeți în șansele voastre pentru ca visele pe care le aveți să devină realitate. În ceea ce mă privește, nu poate fi ceva mai frumos decât să fiu în prima linie a unei mari organizații europene ce iși propune să contribuie la schimbarea în bine a omenirii. Combaterea schimbarilor climatice, energia curată și mobilitatea urbană se află între prioritățile EIT", scrie Răzvan Nicolescu pe contul său de Facebook.

Acesta precizează că își va derula activitatea de la București, urmând să se deplaseze la sediul EIT atunci cand va fi nevoie.

Răzvan Nicolescu mai afirmă că este preocupat de faptul că, pe exercițiul financiar trecut, România a accesat doar 1,8 milioane euro din cele 2,4 miliarde administrate de EIT.

"Pentru țara care a dat lumii, de curand, UiPath este foarte puțin. Sper ca numirea mea să fie un impuls pentru universități, institute de cercetare, startup-uri și firme romanesti să urmarească și să beneficieze de finanțările EIT care vor crește în anii urmatori dar și de apartenența la cea mai mare rețea de inovare din Europa", a mai spus Răzvan Nicolescu.

Procesul de selecție s-a desfășurat pe o perioadă de șase luni.

Reamintim că Răzvan Nicolescu, fost ministru al energiei, a fost numit membru al Consiliului de Conducere al Institutului European de Inovare și Tehnologie. ”Am încredere că #EIT va beneficia de expertiza României în activitățile sale viitoare”, a scris, duminică, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu pe pagina sa de Twitter.

Răzvan Nicolescu, expert în domeniul energiei, a fost invitat în aprilie de Comisia Europeana să facă parte, timp de un an, din randul Ambasadorilor Pactului Climatic European.

"Este o poziție onorifică care îmi dă posibilitatea să promovez și mai mult nevoia unei tranziții energetice rapide și inteligente. Time for action!", a scris Răzvan Nicolescu pe contul său de Facebook.

Răzvan Nicolescu și Niculae Havrileț au fost numiți membri în Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom

Până de curând Răzvan Nicolescu a fost partener în cadrul Deloitte.

A fost preşedintele Agenţiei Europene de Reglementare în Energie (ACER) între 2014 şi 2016 şi ministru al Energiei în 2014, iar în perioada 2006 - 2008 a fost reprezentantul României la Uniunea Europeană pe probleme de energie.

În perioada 2009-2014 a fost director de reglementare şi afaceri publice în OMV Petrom.