Semnătura electronică va putea fi folosită la încheierea contractului individual de muncă - Ordonanță de Urgență aprobată de Guvern - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,3853miercuri 01 dec 2021

Semnătura electronică va putea fi folosită la încheierea contractului individual de muncă - Ordonanță de Urgență aprobată de Guvern

de C.P. Miercuri, 28 aprilie 2021, 17:24
- a A+
Imagine
Guvernul a aprobat în ședința de miercuri un proiect de ordonanță de urgență care prevede posibilitatea folosirii semnăturii electronice avansate sau calificate la încheierea contractului individual de muncă, a actelor adiționale la acesta, dar și pentru întocmirea tuturor înscrisurilor/ documentelor din domeniul relațiilor de muncă. Semnătura electronică va fi însoțită de marca temporală calificată și sigiliul electronic calificat al angajatorului.

"Numărul contractelor individuale de muncă cu clauză de telemuncă a crescut semnificativ. Dacă în luna martie a anului trecut, la debutul pandemiei, în registrul general de evidență a salariaților erau înregistrate 50.577 de astfel de contracte, până la sfârșitul anului numărul a crescut la 383.300. Tendința de creștere continuă și în 2021. În luna martie erau înregistrate aproape 395.000 de contracte cu clauză de telemuncă. Câtă vreme se mențin regulile de distanțare fizică, inclusiv la locul de muncă, iar telemunca rămâne o soluție dezirabilă, angajatorii trebuie sprijiniți, prin simplificarea procedurilor specifice de resurse umane, să utilizeze forme alternative de muncă ", a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Actul normativ reformulează definiția telemuncii și elimină sintagma "cel puțin o zi pe lună" în contextul în care, în momentul de față, această formă de organizare a muncii se desfășoară în mod regulat.

Acesta prevede, de asemenea, că angajatorul nu poate obliga salariatul să folosească semnătura electronică. Totuși, părțile trebuie să utilizeze același tip de semnătură la semnarea documentelor, inclusiv cea olografă, prevăzută acum de Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii.

În același timp, salariatul care își desfășoară activitatea în telemuncă are obligația de a respecta și asigura confidențialitatea informațiilor utilizate în timpul desfășurării activității. Activitatea acestuia poate fi verificată de angajator prin utilizarea tehnologiei informației și comunicațiilor, în condițiile stabilite prin contractul individual de muncă, regulamentul intern și/sau contractul colectiv de muncă aplicabil, în condițiile legii.

Angajatorul poate utiliza semnătura electronică avansată sau calificată și în raporturile pe care le are cu instituțiile publice, la întocmirea înscrisurilor sau documentelor din domeniul relațiilor de muncă/securității și sănătății în muncă.

Toate documentele încheiate prin utilizarea semnăturii electronice vor fi arhivate de angajator și vor fi puse la dispoziția organelor de control competente, la solicitarea acestora.


8047 de afisari:)
Casargoz [utilizator], Miercuri, 28 aprilie 2021, 19:56
+2/2
Diferența e ca e suficient si cu o semnătura avansată ( cum va fi probabil pe viitorul CEI inițial ( sau cum e cea de pe certificatul de vaccinare- nerecunoscută in Europa), fără a fi calificata ( pe bani :)
Absurd marca Romania
Ichi [utilizator], Miercuri, 28 aprilie 2021, 18:57
0/2
De cand a inceput discutia despre proiectul acestui act normativ am ramas cu o intrebare: pana la acest act nu se putea folosi semnatura electronica pentru semnarea acestor documente? Totusi, de ce avem nevoie de o prevedere specifica care sa spuna ca contractele individuale de munca pot fi semnate electronic? Ca parca semnatura electronica este echivalata ca putere juridica celei olografe pe orice document.

O sa incepem acum sa emitem norme similare pentru toate tipurile de contracte, sub interpretarea ca cele cate nu beneficiaza de astfel de norme nu pot folosi semnatura electronica?
inca 7 comentarii comenteaza