Un plan al guvernului norvegian de dezincriminare a consumului de droguri pentru toată lumea, de la episodici la dependenți mari de droguri, a fost stopat vineri de principalul partid de opoziție, Partidul Laburist, potrivit AFP.

Supradoza de droguriFoto: Dmytro Zinkevych / Alamy / Profimedia Images

Guvernul de centru-dreapta a dezvăluit în februarie un plan pentru a pune capăt sancțiunilor penale pentru deținerea și consumul de cantități mai mici de droguri, în favoarea obligației de a consulta serviciile sociale.

Minoritară în Parlament, echipa la putere avea nevoie de sprijinul unei părți a opoziției pentru ca reforma să poată fi adoptată.

Dacă au votat în favoarea principiului dezincriminării cu privire la cei mai grei dependenți de droguri, Partidul Laburist a respins ideea decriminalizării care acoperă un public mai larg, apărat de guvern.

Oponenții proiectului susțin că o abordare nediferențiată ar putea încuraja tinerii să experimenteze consumul de droguri.

Pentru promotorii reformelor, represiunea este contraproductivă, deoarece descurajează dependenții de droguri să caute ajutor, face mai dificil ca rudele să detecteze problema și stigmatizează o populație deja vulnerabilă.

Dacă textul guvernului nu mai are succes în forma sa inițială, negocierile pot avea loc în continuare în Parlament în vederea dezincriminăriic consumului pentru marii dependenți.

Potrivit autorităților sanitare, aproximativ 260 de persoane mor în fiecare an în urma supradozelor.