Jon Schaffer, chitarist şi fondator al trupei Iced Earth şi membru al organizaţiei Oath Keepers, va fi prima persoană care va pleda „vinovat” privind implicarea în revolta din 6 ianuarie 2021 de la Capitoliu, potrivit News care citează NBC News.

HotNews.roFoto: Hotnews

E aşteptat ca vineri el să recunoască că a împiedicat derularea procedurilor oficiale şi că a pătruns ilegal în clădirea Congresului american, au declarat mai multe surse.

Mărturia lui Schaffer, rezident al statului Indiana, va fi prima obţinută de guvernul federal în legătură cu revolta care a avut loc în urmă cu 100 de zile.

Schaffer s-a predat pe 17 ianuarie, după ce o fotografie în care apărea alături de alţii a fost emisă de FBI pentru ca publicul să ofere informaţii despre protestatari.

Chitaristul a fost fotografiat de Roberto Schmidt de la AFP între manifestanţii care au trecut de baricade şi s-au confruntat cu forţele de ordine. El fusese inclus într-o prezentare a Poliţiei Metropolitane din DC, care cuprinde imagini cu persoanele căutate pentru „infracţiuni legate de revoltă” şi pătrunderea ilegală pe terenul Capitoliului.

Oath Keepers şi Proud Boys, organizaţii de extremă dreapta, au jucat un rol cheie în revolta din Washington DC, când susţinătorii lui Donald Trump au încercat să împiedice Congresul să certifice oficial victoria lui Joe Biden în alegerile din noiembrie.

Jon Schaffer a pus bazele Iced Earth în 1984 şi a fost membru al grupului constant, lansând 12 albume de studio cu trupa metal. În mai multe concerte ale trupei, el a purtat bandane cu steagul confederat.

Ceilalţi patru membri ai trupei - Stu Block, Luke Appleton, Brent Smedley şi Jake Dreyer - au emis un comunicat în care criticau evenimentele de la Washington: „Nu aprobăm şi nu susţinem în niciun fel revoltele sau actele de violenţă în care au fost implicaţi protestatarii pe 6 ianuarie la clădirea Capitoliului american. Sperăm că toţi cei implicaţi vor fi aduşi în faţa justiţiei pentru a fi anchetaţi şi pentru a răspunde pentru acţiunile lor”. Ei şi-au exprimat regretul pentru cele întâmplate şi au transmis că sunt alături de cei care au avut de suferit din cauza incidentelor, citează News.ro

În incidente au murit cinci persoane, între care un poliţist, şi mai multe zeci au fost rănite.