Crucea din vârful celei mai mari biserici din Ungaria, superba Catedrală din Esztergom, ascundea o capsulă a timpului creată în urmă cu 176 de ani, aceasta fiind recent descoperită în timpul lucrărilor de renovare demarate anul acesta, relatează Reuters.

Bazilica din EsztergomFoto: Janos Csernoch / Alamy / Profimedia Images

Tubul sigilat din cupru a fost descoperit înăuntrul crucii de pe domul de 100 de metri, cel mai înalt din Ungaria, acesta supraviețuind bombardamentelor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Șrapnelul a deteriorat puternic tubul însă istoricii au găsit documente în condiție aproape perfectă când l-au deschis.

Csaba Torok, președintele trezoreriei catedralei, a afirmat că documentele oferă indicii rare despre perioada construcției catedralei, începută în 1822.

Capsula cilindrică a fost plasată în cruce în 1845 de către arhiepiscopul Jozsef Kopacsy și de arhitectul-șef al catedralei Jozsef Hild care a preluat supervizarea lucrărilor de construcție după ce predecesorul său a fost ucis.

„Arhiepiscopul Kopacsy știa că lucrările de construcție nu vor fi finalizate în timpul vieții sale așa că atunci când a fost terminată crucea a vrut să lase înăuntru o fărâmă a memoriei constructorilor și a acelei epoci”, a afirmat Torok.

Cel mai entuziasmant moment pentru istorici a fost când au găsit documentele: unul care relata punctele de reper din construirea catedralei și o carte care conținea numele preoților și parohiilor.

„Acestea au fost atinse ultima oară de mâini umane când au fost plasate aici în urmă cu 176 de ani”, a explicat Torok. „Din păcate nu am găsit monede din acea perioadă în capsulă așa că nu a existat nimic care să ne ajute să plătim lucrările de renovare”, a adăugat acesta zâmbind.

Catedrala catolică a fost construită pe Dealul Castelului, locul în care o primă biserică fusese ridicată cu peste 1.000 de ani în urmă.

Cupola sa din fier a fost construită la Viena și transportată pe bucăți pe Dunăre. Catedrala a fost sfințită în 1856 și faimosul compozitor și pianist maghiar Franz Listz a scris o misă pentru celebrarea evenimentului.

Catedrala însă nu era finalizată la momentul sfințirii sale, interiorul fiind terminat doar înspre sfârșitul secolului XIX.