Vaccinarea nu este suficientă. Economist român care locuiește la Londra, despre lecția britanică" - Hotnews Mobile
1 € 1 USD marţi 21 sep 2021

Vaccinarea nu este suficientă. Economist român care locuiește la Londra, despre lecția britanică"

de Florin Barbuta Joi, 15 aprilie 2021, 20:40
- a A+
Imagine
Obsesia cu vaccinarea este greșită. Asta o spun cei care au cel mai mare succes cu vaccinarea în acest moment în Europa: anume britanicii, potrivit lui Dan Bucșa, economist-șef pentru Europa Centrală și de Est în cadrul UniCredit Bank Londra. “Vă spun chestia asta pentru că sunt aici și mă uit la ce comunică și cum comunică", spune el.


Ce spun britanicii: Vaccinarea nu este suficientă. Este nevoie de testare, depistare, de carantinarea cazurilor.

"Britanicii testează între 1,2-1,9 milioane de oameni pe zi. Britanicii țin toate școlile deschise testând toți elevii de două ori pe săptămână. Britanicii trimit teste acasă întregii populații și dacă nu îmi ajung testele de acasă, pot să mă duc în 5 minute oriunde să fac un test gratuit", a povestit Bucșa, într-o întâlnire cu mediul de afaceri.

• Dacă testul respectiv este pozitiv, îmi trimit și un test PCR, iar dacă și ăla este pozitiv: carantinarea se face la domiciliu, pot să primesc ajutor în caz că nu are cine să-mi cumpere de mâncare și așa mai departe, ceea ce ar fi greu, pentru că se fac foarte multe livrări.

• Lucrurile sunt foarte clar stabilite.

“Boris Johnson spune că și carantinarea este parte din pachetul care a dus la reducerea numărului de cazuri. La mine în cartier, din peste 300.000 de oameni, în ultima săptămână am avut 4 cazuri de covid și zero morți. Adică ce fac britanicii, evident, funcționează", a explicat el.

De ce vaccinarea singură nu funcționează


A ales 3 țări care vaccinează mult mai mult decât românii: Ungaria (45% cu prima doză), Serbia cam la fel, iar Chile este peste două treimi din populație.

“Numărul de morți la milionul de locuitori zilnic: Ungaria este la maximul istoric undeva la 25 de morți la 1 milion, în condițiile în care a vaccinat mai mult decât România", a mai arătat el.

• Chile este undeva în al doilea deal (5 la un milion din grafic n.r.) în condițiile în care acolo se termină vara. Adică au avut vreme foarte bună.

(În grafic se mai vedea că în Serbia cifra este în jur de 6).

“Ce au făcut britanicii foarte bine: au implicat medicii de familie. Oamenii de la țară nu au neapărat încredere în premier sau în niște militari care apar la televior, însă pot avea încredere în medicul care le prescrie pastile de nu știu câți ani", a explicat Dan Bucșa.

• Exemplul unei țări care testează enorm este Slovacia. Testează cam 5% din populație pe zi, Cehia cam 1,6%, iar celelalte (din regiune) sub 0,4% din populație pe zi. România e undeva la 0,2%. Totuși, cu acest număr de teste, Slovacia nu reușește să oprească răspândirea bolii. De ce? Ei testează, dar nu urmăresc. Nu se duc să vadă ce se întâmplă cu omul ăla care a fost testat pozitiv.

"Există experiențe și măsuri în toată lumea. Nu vara este problema, din punctul meu de vedere, ci ce se va întâmpla în toamnă. Dacă atunci ne paște riscul unei noi carantine, cred că problemele sociale vor fi mult mai grave decât ce am văzut în acest început de an", a mai arătat Dan Bucșa.


60655 de afisariarticol foarte slab, HotNews
TheBorg [utilizator], Joi, 15 aprilie 2021, 22:11
+54/82
Toate cele 3 tari date ca exemplu, Chile, Serbia si Ungaria au folosit masiv vaccinurile chinezesti si rusesti.

Cel chinezesc are eficacitate doar 3% dupa prima doza, sarind la limita de 50% cu a doua doza, iar pentru cel rusesc nu stie nimeni care e eficienta reala, pentru ca au interzis prin contract sa fie publicate statistici despre eficacitate in tarile in care este folosit, ceea ce e un semn clar ca de fapt eficacitatea este foarte redusa.

In schimb daca ne uitam la Israel, unde folosit in principal Pfizer si au relaxat aproape complet toate restrictiile de multa vreme, situatia este excelenta, la fel ca in Regatul Unit, deci ipotezele domnului economist sef nu stau in picioare. Ceea ce probabil stia, altfel n-ar fi exclus intentionat Israelul din aceasta "analiza".

Asadar, Hotnews, va rog sa nu mai publicati toate prostiile unor oameni care nu au nicio legatura cu medicina.

Da, este nevoie de prudenta la ridicarea restrictiilor, iar testarea si urmarirea contactelor evident nu strica. Dar daca este vaccinata o proportie semnificativa din populatie cu vaccinuri eficace, s-ar putea sa fie suficient de la un punct incolo.

De exemplu Pfizer si Moderna reduc cu 90% imbolnavirile simptomatice, si implicit posibilitatea de raspandire a virusului. Daca vaccinezi toata populatia cu un astfel de vaccin, poate sa fie si un virus cu factor R = 10, nu se va mai putea raspandi. E matematica pura. Varianta britanica se pare ca are un R de aproximativ 4.5. Daca vaccinezi in jur de 86% din populatie cu un vaccin cu eficacitate 90%, se poate opri raspandirea.

Dar oricum, scopul principal nu este sa oprim complet virusul, ci sa reducem decesele si imbolnavirile grave. Si pentru asta este suficienta vaccinarea populatiei vulnerabile cu vaccinuri eficace.

La acest articol ma deranjeaza in special titlul si prima propozitie: "Obsesia cu vaccinarea este greșită.". Rusine Hotnews ca publicati articole care reduc fara motiv increderea in vaccinare.
Exemplele
aqualung [utilizator], Joi, 15 aprilie 2021, 20:55
+48/54
Nu știu dacă cifrele de vaccinare sunt suficiente ca indicator al alegerii țărilor date ca exemplu. Chile a vaccinat masiv cu un vaccin care s-a dovedit a fi țeapă (alt cuvânt nu se potrivește). Ungaria vaccinează și ea cu un set de vaccinuri din care despre aproape jumătate nu prea știm dacă sunt realmente eficiente.
inca 57 de comentarii comenteaza