​Vladimir Mynar, şeful de cabinet al preşedintelui ceh Milos Zeman, a transmis UEFA o scrisoare cu un ton dur după ce fundaşul Slaviei Praga Ondrej Kudela a fost suspendat zece etape pentru rasism.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Vreau să subliniez că acuzaţiile de rasism nu au fost dovedite. Chiar şi un inspector UEFA a pus la îndoială dacă Ondrej Kudela a făcut remarca rasistă”, a scris Vladimir Mynar, în scrisoarea adresată UEFA, potrivit AFP.

"Aţi condamnat un om respectabil fără cea mai mică dovadă... doar pentru a răspunde scopurilor perverse ale unui grup mic de activişti şi unui club incapabil să câştige pe teren", a continuat Mynar, care este un susţinător al Slaviei Praga.

"În mâinile voastre, lupta împotriva rasismului s-a transformat în (...) ipocrizie, discriminare pozitivă şi plecăciune ridicolă în faţa tendinţelor idioate”, a criticat el în continuare, adăugând că preşedintele Zeman şi-a exprimat simpatia faţă de toţi cehii dezamăgiţi de această decizie.

"Nu vom îngenunchea în faţa voastră”, a spus Vladimir Mynar.

Fundaşul ceh Ondrej Kudela, 34 de ani, coechipierul lui Nicuşor Stanciu de la Slavia Praga, a fost suspendat zece meciuri după incidentul de rasism de la meciul cu Glasgow Rangers, din Europa League. Şi mijlocaşul finlandez Glen Kamara, 25 de ani, de la Rangers, cel care a fost ţinta rasismului jucătorului ceh, a primit trei jocuri de suspendare, pentru că a ripostat, lovindu-l pe Kudela pe tunelul care duce la vestiare, după meci.

"În urma unei investigaţii efectuate de un inspector de etică şi disciplină al UEFA cu privire la incidentele care au avut loc în cadrul meciului din optimile de finală ale UEFA Europa League 2020/21 dintre Rangers FC şi SK Slavia Praga, la 18 martie 2021, şi procedura ulterioară deschisă împotriva lui Ondrej Kudela şi Glen Kamara, Comisia de control, etică şi disciplină a UEFA a luat următoarele decizii:

- Îl suspendă pe jucătorul SK Slavia Praga, Ondrej Kudela, pentru următoarele zece (10) meciuri de competiţiile pentru cluburi şi echipe reprezentative UEFA pentru care altfel ar fi eligibil să joace, pentru comportament rasist, sancţiune care include suspendarea provizorie de un meci efectuată de jucător în timpul partidei din prima etapă a sfertului de finală al UEFA Europa League cu Arsenal FC, din 8 aprilie 2021.

- Îl suspendă pe jucătorul Rangers FC, Glen Kamara, pentru trei (3) meciuri din competiţie de cluburi UEFA pentru care altfel ar fi eligibil să joace, pentru agresarea unui alt jucător", a precizat UEFA.

Kudela va rata turneul final al Euro-2020 în urma sancţiunii primite.

Tehnicianul echipei Glasgow Rangers, Steven Gerrard, a declarat după meciul cu Slavia Praga, din optimile Ligii Europa, că Glen Kamara i-a spus că a fost ţinta rasismului unuia dintre adversari.

Incidentul menţionat de Gerrard a avut loc spre finalul partidei, când Ondrej Kudela (Slavia) i-a spus ceva lui Kamara acoperindu-şi gura, ceea ce i-a înfuriat pe jucătorii de la Rangers.

"Jucătorul meu îmi spune că i s-au adresat cuvinte rasiste. Şi este dezamăgitor că oamenii lor încearcă să-şi apere jucătorul şi spun că minţim. Sunt nervos. Îl ştiu pe Glen şi am sută la sută încredere în el. Jucătorul Slaviei a cauzat asta şi trebuie să se întâmple ceva rapid, dar nu este de competenţa mea. Depinde de UEFA acum şi sper că nu va ignora situaţia”, a afirmat Steven Gerrard.

Slavia Praga a negat orice jigniri rasiste ale jucătorului său, susţinând că Glen Kamara l-a atacat pe Kudela cu pumnii după întâlnire.

Miercuri, Rangers au salutat faptul că UEFA i-a dat dreptate lui Glen Kamara, regretând totodată sancţiunea "severă” dictată împotriva mijlocaşului său, informează News.ro.