Directorul european al Fondului Monetar Internațional, Alfred Kammer, a cerut miercuri țărilor europene să „dea o mână de ajutor” oferind mai mult sprijin bugetar în 2021 și 2022 pentru a depăși criza și a reduce impactul acesteia pe termen lung, potrivit AFP.

Fondul Monetar InternationalFoto: Graeme Sloan / ddp USA / Profimedia

Pentru moment, economia europeană se confruntă cu mai multe „riscuri negative pe termen scurt” decât șanse de îmbunătățire datorate mutațiilor Covid-19 și întârzierii campaniei de vaccinare, a declarat Kammer cu ocazia publicării raportul său regional.

„Reflectând la valurile de infecție și ritmul vaccinărilor, redresarea economică în Europa este încă ezitantă și inegală”, a rezumat Alfred Kammer.

„Pentru sfârșitul anilor 2021 și 2022, sugerăm un efort suplimentar (...) deoarece, în fine, aceasta va determina dacă vom reuși să limităm pierderile de PIB, dacă acestea vor fi mai importante sau mai puțin importante decât ce proiectăm ", a spus el într-un interviu acordat AFP.

Un efort „concertat” va fi „enorm benefic pentru toată lumea”, a argumentat el, menționând că Europa încă mai are spațiu fiscal dacă ar fi confruntată cu noi șocuri.

FMI se așteaptă la o creștere de 4,5% anul acesta în Europa. Dar creșterea PIB-ului european nu va reveni la nivelul său pre-pandemic înainte de 2022 și cu condiția ca vaccinurile „să fie disponibile pe scară largă în vara anului 2021 și pe tot parcursul anului 2022”, a subliniat Kammer, subliniind marea incertitudine din jurul acestor prognoze.