Vaccinul Johnson & Johnson "va fi distribuit și administrat în aceleași condiții precum cele planificate în acest moment pentru vaccinul AstraZeneca, adică persoanelor cu vârsta de peste 55 de ani", a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al guvernului francez, relatează AFP.

Vaccinul Johnson & JohnsonFoto: Zuma / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Vaccinarea cu Johnson & Johnson a fost suspendată în Statele Unite și Africa de Sud din cauza apariției, ce-i drept, rar, a cheagurilor de sânge grave. „Am primit prima livrare de vaccinuri, adică 200.000 de doze care au ajuns la începutul săptămânii pe teritoriul nostru și care sunt trimise la dispensare și în farmacii”, a spus Gabriel Attal.

Primele 60.000 de doze de vaccin Johnson&Johnson au ajuns miercuri în România, însă nu vor fi deocamdată administrate până când Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) nu va da indicații privind siguranța serului.

Agențiile federale din domeniul sănătății din SUA au recomandat marți suspendarea vaccinului contra Covid-19 al Johnson & Johnson, după ce 6 persoane cărora le-a fost inoculat produsul au făcut tromboze. Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite va ține o ședință pe această temă miercuri, pentru a analiza cazurile raportate.

"Așteptăm o precizare de la EMA privind datele de siguranță ale acestui vaccin. Nu ne forțează nimeni să începem vaccinarea cu acest tip de vaccin, avem capacitatea de stocare (...) Cred că în această săptămâna EMA va face o precizare privind datele de siguranță ale vaccinului Johnson & Johnson", a spus medicul Valeriu Gheorghiță, șeful Comitetului de vaccinare.

După primirea instrucțiunilor de la EMA, vaccinul de la Johnson&Johnson, care se administrează într-o singură doză, va fi utilizat pentru imunizarea persoanelor private de libertate, dar pentru acestea vor putea fi folosite şi alte seruri, a precizat Gheorghiţă.

Citește și: