Vladimir Putin a estimat luni că Rusia ar trebui să rămână o mare putere „nucleară și spațială”, la a 60-a aniversare a zborului în spațiu al lui Yuri Gagarin, potrivit AFP.

Vladimir PutinFoto: Alexei Nikolsky / TASS / Profimedia Images

O sursă de mândrie în Rusia, acest zbor este sărbătorit într-un moment în care industria spațială rusă se luptă să rămână pe linia de plutire. Dacă țara rămâne totuși o mare putere în domeniu, s-a străduit să se reinventeze de la dispariția URSS.

Vorbind printr-o conferință video după ce a vizitat un memorial ridicat la locul de aterizare al cosmonautului, la 700 de kilometri sud-est de Moscova, președintele rus a subliniat că ambiția Rusiei era „să își mențină statutul de putere nucleară și spațială, deoarece sectorul spațial este direct legat de apărare".

El a cerut stabilirea unei strategii de dezvoltare pe „cel puțin 10 ani”, invocând în primul rând apărarea, dar și telecomunicațiile, transportul sau cercetarea de bază.

Agenția spațială Roscosmos anunță în mod regulat proiecte ambițioase, dar multe nu se realizează, din lipsa unui ghid clar, departe de isprava oamenilor de știință sovietici care l-au trimis pe Gagarin pe orbită.

La 12 aprilie 1961, Iuri Gagarin a devenit primul om care a efectuat o misiune pe orbită, simbolizând pentru scurt timp dominaţia URSS în cucerirea spaţiului în faţa Statelor Unite. Rusia a sărbătorit pe larg momentul de acum 60 de ani, iar Gagarin este un erou național și un simbol al puterii URSS la începuturile cursei spațiale. În articol puteți citi despre viața lui Gagarin, despre moartea sa misterioasă și despre complicatul program spațial sovietic.

Gagarin a călătorit peste 40.000 km în zborul său de 108 minute. Pentru URSS a fost o chestiune de prestigiu, iar lovitura de imagine a fost uriașă, fiind dur resimțită în SUA unde mulți au spus că reușita sovieticilor este o rușine pentru SUA. URSS a făcut eforturi uriașe pentru a trimite un om în spațiu: a cheltuit enorm, deși era multă sărăcie, dar a dovedit și că avea minți tehnice strălucitoare.