Procuratura și apărarea din procesul uciderii afro-americanului George Floyd ar trebui să își completeze argumentele într-o săptămână, a estimat luni judecătorul care prezidează aceste audieri istorice, potrivit AFP.

Politistul Derek Chauvin (screenshot)Foto: Hotnews

"Sesiunea va fi închisă pentru jurați de luni (următoare), zi în care așteptăm ultimele pledoarii", a declarat magistratul Peter Cahill care supraveghează de cinci săptămâni procesul polițistului Derek Chauvin, acuzat de uciderea lui George Floyd pe 25 mai în Minneapolis.

Moartea lui George Floyd a survenit din cauza „nivelurilor scăzute de oxigen” după o combinație de acțiuni ale poliției care l-au imobilizat timp de aproape zece minute, a declarat joi un expert la procesul polițistului Derek Chauvin, care a abordat problema centrală a cauzelor morții afro-americanului, potrivit AFP.

Derek Chauvin, în vârstă de 45 de ani, este acuzat că l-a ucis pe George Floyd pe 25 mai 2020, în timp ce l-a imobilizat pe acesta cu genunchiul pe gât, în timp ce acesta își pierdea treptat cunoștința, o dramă care a stârnit un val istoric de furie împotriva rasismului și a violenței poliției în Statele Unite.

George Floyd strigase în repetate rânduri „Nu pot respira” poliției care îl ținea întins cu fața în jos pe asfalt, cu mâinile încătușate la spate, punând presiune pe spate, gât și coaste.

Potrivit lui Martin Tobin, un pneumolog chemat să depună mărturie de către acuzare, această combinație de factori a dus la moartea sa, prins între forța poliției și sol.

- „Trei minute și 27 de secunde” -

Medicul a calculat că presiunea exercitată direct de Derek Chauvin asupra gâtului lui George Floyd la un moment dat era „jumătate din greutatea și echipamentul său”, sau 41,5 kg.

Două minute mai târziu, Floyd a devenit inert înainte de a i se stopa respirația.

„Acesta este momentul în care viața îi părăsește corpul”, a spus expertul, comentând un videoclip.

Și genunchiul polițistului „a rămas pe gât încă trei minute și 27 de secunde după ultima respirație”, a spus doctorul Tobin.

Evacuat într-o ambulanță, George Floyd nu a putut fi resuscitat și a fost declarat mort în spital.