Un pacient care urma să fie transferat de la Spitalul Universitar la Spitalul Foişor a murit în urma unui stop cardio-respirator înainte de a fi preluat de ambulanţă, iar alte două paciente au decedat după transfer, în secţia ATI a unităţii medicale, a anunţat luni şeful DSU, Raed Arafat.

Raed ArafatFoto: Guvernul Romaniei

Arafat, cel care a emis ordinul de evacuare a Spitalului Foișor, pentru a fi transformat în spital COVID, a făcut aceste precizări printr-un mesaj video transmis pe Facebook luni seară, după ce președintele unei asociații de pacienți a acuzat că 3 pacienți au murit în timpul transferului cu scandal de la Spitalul Foișor.

Arafat a spus că, într-adevăr, au murit trei pacienți, dar unul dintre ei înainte de a fi transferat la Spitalul Foișor, iar ceilalți doi, după transfer.

Arafat a afirmat că este vorba despre un pacient care era internat la Spitalul Universitar și care a făcut stop-cardio-respirator înainte de a fi preluat de ambulanță pentru a fi dus la Foișor.

Ceilalți doi pacienți sunt două femei de 60 și 83 de ani, care au murit în secția ATI a Spitalului Foișor, după transfer.

Prima femeie a fost internată la Foișor sâmbătă, la ora 19.27 şi a murit a doua zi, la ora 7.52. A doua pacientă a fost internată tot sâmbătă, la ora 0.52 şi a fost declarată decedată a doua zi, la ora 17.32.

  • "Sincer, ne pare rău de aceste situaţii, dar ştim foarte bine cu ce avem de a face: cu o boală perfidă, o boală care se agravează rapid, o boală în care pacienţii aflaţi în stare critică pot ajunge în stop cardiac rapid şi aici sunt lucruri pe care nu putem să le controlăm.
  • Încercăm să salvăm cât mai multe vieţi, dar faptul că o persoană a intrat în stop cardiac înainte de a fi preluată şi că două paciente au decedat la ore după ce au fost internate în secţia de terapie intensivă, asta nu poate să fie imputat acţiunii de transfer al pacienţilor sau acţiunii de a prelua secţia de terapie intensivă de la Foişor, pentru a trata pacienţii COVID. De fapt, aceste date demonstrează că era corectă decizia noastră şi aveam nevoie de lărgirea capacităţii de terapie intensivă”, a susținut Raed Arafat.