Agenția Națională Anti-Doping a anunțat, în cursul zilei de vineri, durata suspendărilor primite de fotbaliștii Takayuki Seto, Alexandru Ioniță și Kehinde Fatai (toți Astra Giurgiu).

Minge de fotbalFoto: Dppi/Joaquin Corchero / Zuma Press / Profimedia

Oficialii ANAD au decis: Takayuki Seto a fost suspendat opt luni, în timp ce Alexandru Ioniță și Kehinde Fatai au primit câte un an, transmite Digisport.

Context

Cei trei jucători ai Astrei au fost acuzați că au făcut tratament intravenos (cu vitamine şi minerale) la o clinică din București cu mai mult de 100 de mililitri, ceea ce înseamnă, conform WADA, dopaj. Ei erau deja suspendați de ANAD încă de la începutul lunii septembrie a lui 2020.

Comunicatul ANAD

"Decide în baza art. 64 din Legea 227/2006 cu modificările și completările ulterioare, art. 10.6.1.1. cu referire la art. 4.2.2 fraza a doua și cu aplicarea art. 27.2 din Codul Mondial Anti-Doping, ediția 2021, și a Ordinului nr. 180/2020 al președintelui ANAD, privind aprobarea Listei interzise pentru anul 2021: ”Metode specifice pentru anul 2021” interzise permanent:

-Suspendă din activitatea sportivă pe sportivii Fatai Kehinde Feyi și Ioniță Alexandru pe câte o perioadă de 1 an pentru abaterile prevăzute din art. 2, alin. 2, lit. b) din Legea 227/2006, de la data prezentei

-Suspendă din activitatea sportivă pe sportivul Seto Takayuki pe o perioadă de 8 luni pentru abaterea prevăzută de art. 2, alin. 2, lit. b) din Legea 227/2006, de la data prezentei

-În baza art.60, alin. 7 din Legea 227/2006 deduce din perioada suspendării durata suspendării provizorii cu începere de la 30 septembrie 2020", se arată în decizia oficială a ANAD.

Vor face recurs

Paul Mincu, avocatul care i-a reprezentat pe cei trei fotbaliști, a precizat că va face apel la decizia anunțată vineri de către ANAD.

"Noi pregătim apelul, așteptăm decizia motivată a Comisiei de audiere de la ANAF, sper să o primim cât mai repede. Eu sper să nu rămână aceste suspendări. Eu nu eram mulțumit nici cu o mustrare, pentru că ar fi însemnat să se constate că ei sunt vinovați. Eu, care cunosc foarte bine dovezile, am apărat poziția lui Ioniță în fața comisiei de audiere și după ce nu l-am mai reprezentat.

Mi-am dat seama tot timpul că Ioniță a făcut o mărturie a unor lucruri pe care nici el nu le credea. Am crezut tot timpul că el, săracul, a mărturisit ce i s-a spus să mărturisească" - Paul Mincu, la Digisport.

De știut:

  • Decizia nu este definitivă, cei trei fotbaliști având posibilitatea să facă apel.
  • Takayuki Seto va putea reveni la antrenamente și meciuri în iunie 2021.
  • Alexandru Ioniță și Kehinde Fatai vor putea reveni la antrenamente și în competițiile oficiale începând cu luna octombrie a anului în curs.