Excavatoristul care a deblocat Canalul Suez a dormit 18 ore în 6 zile. Doi colegi au refuzat să lucreze sub nava eșuată. Una dintre cele mai izbitoare imagini in actiunea de deblocare a fost aceea cu nava eșuată și sub ea un excavator care părea minuscul, încercând să o deblocheze. Bussines Insider a stat de vorbă cu excavatoristul care a lucrat 6 zile ca să pună vaporul din nou pe linia de plutire. Șase zile în care fotografiile cu excavatorul lui ce părea de jucărie lângă nava gigantică au generat mii de meme-uri. Excavatoristul nu s-a amuzat, din contră, i s-a părut că lumea râde de munca lui, văzând acele postări, „dar am fost și mai motivat, pentru că am vrut ca lumea să spună: El a făcut-o!”, citează Libertatea.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Efectul Iliescu. 34 mil. de euro condamnare la CEDO. Fost proprietar de imobil naționalizat: „Așteaptă să murim”. România a fost obligată în 2020 să plătească despăgubiri record de 34 de milioane de euro foștilor proprietari deposedați abuziv, sumă pe care a achitat-o deja, potrivit lui Horațiu Radu, fost avocat al României la CEDO și actual secretar general în Ministerul Justiției. Suma este mai mare decât cele din ultimii 10 ani la un loc. În spatele cifrelor se ascund însă povești încâlcite și tulburătoare, drame ale unor familii care mor cu dreptatea în brațe. Anii de procese, zecile de notificări și căile tot mai întortocheate ale legislației, obtuzitatea autorităților le fac viața amară celor azvârliți în stradă din propriile case sau urmașilor lor. Statul trage de timp, așteaptă fie să murim, fie să renunțăm”, este concluzia victimelor cu care a stat de vorbă Europa Liberă.

Cum s-au certat şefa TVR şi aleşii Puterii la audierile de la Comisiile de cultură. Şefa TVR, Doina Gradea, şi aleşii Puterii s-au contrat dur la şedinţa Comisiilor reunite de cultură. Lui Gradea i-a fost reproşat faptul că a jignit jurnaliştii din televiziune şi că are în spate „clanuri”, ceea ce a făcut-o pe şefa TVR să-l ameninţe pe un deputat liberal că îl va da în judecată pe afirmaţiile făcute. „În toţi cei trei ani, Televiziunea Română a terminat cu profit din veniturile proprii, nu din alocaţii. Respingerea rapoartelor este o palmă dată profesioniştilor din Televiziunea Română. Rezultate rămân, vorbele se pierd. Această discuţie este un simulacru, pentru că v-aţi antepronunţat în discuţii publice.”, a declarat Gradea, potrivit Adevărul.

Trei magistrați i-au acordat Ramonei Mănescu despăgubiri morale de 4.000 de euro, considerând că articolele RISE - care arătau felul în care s-a îmbogățit cu peste 4 milioane de euro, dând tunuri imobiliare prin interpuși - nu sunt întemeiate pe suficiente probe care să arate că ea ar fi fost creierul respectivelor operațiuni. Principala vină pe care magistrații au imputat-o articolelor RISE este cea de a fi pus în seama Ramonei Mănescu niște afaceri imobiliare – cu profituri uriașe – derulate de părinții, respectiv, de unchii acesteia. Nu există dovezi care să arate că aceștia ar fi fost folosiți pe post de interpuși de către Ramona Mănescu – au spus judecătorii – așa cum, „cu rea credință”, afirmă articolele RISE. Comprimate în câteva fraze, investigațiile RISE, publicate, în serial, între 2017 și 2019, au prezentat următoarele informații: Între 2004 și 2008, mama, tatăl, mătușa și unchiul Ramonei Mănescu s-au asociat cu vărul nevestei lui Cristian Poteraș (primarul de atunci al Sectorului 6) și cu un om de paie al multimilionarului Dragoș Dobrescu și – împreună – au cumpărat drepturi litigioase de la mai multe persoane care așteptau să li se retrocedeze terenuri pe raza Sectorului 6. La puțin timp după ce au făcut aceste achiziții, terenurile, neretrocedate până atunci beneficiarilor de drept, le-au fost „retrocedate” lor, potrivit Rise Project.

Limba romaii şi importanţa scrierii ei. Cum se recunoaşte existenţa unei limbi? Dacă într-o limbă există trei cuvinte esenţiale, atunci poporul respectiv are identitate. Care sunt aceste trei cuvinte? E de la sine înţeles că trebuie să fie trei cuvinte de o mare importanţă, care dau sensul limbii. Cele trei cuvinte sunt: Dumnezeu, Biserică şi carte. Limba vorbită de romi conţine aceste trei cuvinte: Dell, khăngări şi lill. În limba romaii este cea mai frumoasă semnificaţie a cuvântului Dumnezeu pentru că tot în limba romaii există verbul "a da","a dărui", care se numeşte tot dell. Aşadar "Dumnezeu" înseamnă persoana care dăruieşte: "O Dell del sastimos!" "Dumnezeu ne dă sănătate!" Ce minunată semnificaţie a cuvântului Dumnezeu! Noi romii când ne aşezăm la masă să mâncăm avem cea mai minunată "Poftă bună!". Noi spunem: "Xa Devllesa!", ceea ce înseamnă "Mănâncă cu Dumnezeu! ", scrie Deutsche Welle.

Ghinea vrea ca PNRR să finanțeze un vechi proiect al lui Dragnea: Banca de Dezvoltare. Ghinea vrea ca PNRR să finanțeze un vechi proiect al lui Dragnea, lansat acum patru ani: Banca Națională de Dezvoltare. Presa scria, în 2017, că această bancă va fi “noua pușculiță PSD-ALDE“. Inițiativa PSD-ALDE a rămas blocată în Camera Deputaților, din 2018. În 2021, guvernul Cîțu a transmis un punct de vedere negativ la acest proiect, arătând că are proporiul proiect de înființare al unei bănci de dezvoltare, cu finanțare de la Comisia Europeană, potrivit Newsweek.

Sentință definitivă: procesul șefului bugetar care cere 3 mil. euro după ce a stat în concediu 3 ani din 5. Războiul intern din Administraţia Bazinală a Apelor şi-a mai consumat ieri o etapă. Aflat în conflict deschis cu conducerea instituţiei, Nicolae Trofin, şeful Sistemului de Gospodărire a Apelor Iaşi, a pierdut definitiv un proces intentat acesteia. Trofin ceruse daune morale de 3 milioane euro pentru faptul că fusese concediat din cauza absenţelor de la serviciu. Procesul încheiat la Curtea de Apel a reprezentat însă doar o bătălie dintr-un război care durează de aproape 10 ani. După cum a consemnat ReporterIS, în perioada 2012-2016, Trofin s-a aflat în concediu medical de 93 de ori, totalizând 825 de zile lucrătoare, scrie Ziarul de Iași.

Cum arată documentele semnate de fostul ministru Bodog pentru care DNA cere a doua oară ridicarea imunității. Direcția Națională Anticorupție a cerut joi, pentru a doua oară în doi ani, ridicarea imunității fostului ministru PSD al sănătății, Florian Dorel Bodog. Acesta e acuzat de abuz în serviciu, fals intelectual și fals în înscrisuri după ce ar fi semnat pontajul unei angajate fictive, care lucra, de fapt, la Oradea, nu la București. În 2019, Senatul, având o majoritate controlată de PSD, a votat pentru menținerea imunității celui care a preluat portofoliul de la Vlad Voiculescu și a fost succedat de Sorina Pintea, potrivit Libertatea.