Parlamentul din New York tocmai a adoptat un text care acordă între 3.000 și 15.000 de dolari migranților fără acte privați de muncă de către pandemie, o măsură controversată care a fost supusă de guvernator adoptării unor măsuri stricte antifraudă, potrivit AFP.

Andrew CuomoFoto: Kristin Callahan/ACE Pictures / Shutterstock Editorial / Profimedia

Crearea unui „fond pentru lucrătorii excluși” a fost votată miercuri de Parlamentul cu majoritate democrată ca parte a votului bugetar al statului New York pentru anul fiscal 2022, care a durat câteva zile.

Destinat persoanelor private de loc de muncă în timpul pandemiei, dar care până acum nu au reușit să aibă asigurări pentru șomaj sau cecuri guvernamentale, acest fond fără precedent trebuie suplimentat cu 2,1 miliarde de dolari, dintr-un buget total de 212 miliarde.

Potrivit Institutului de Politică Fiscală, un institut economic favorabil măsurii, măsura ar putea permite ca mai mult de 90.000 de persoane care au ajuns ilegal în țară să primească până la 15.600 de dolari, iar altele aproximativ 200.000 să primească mai mult de 3.000 de dolari.

„Aceasta este echitatea economică”, a publicat pe Twitter joi democrata Carmen de la Rosa, care a promovat această măsură, fără egal în Statele Unite. Trebuie "să ne ajutăm reciproc în aceste momente dificile. Fie ca restul țării să ne urmeze exemplul", a adăugat ea.

Măsura a fost aplaudată de asociații pentru apărarea migranților fără acte, care organizaseră mai multe demonstrații pentru a o cere.

Dar, în timp ce arestarea unui număr record de persoane la granița SUA-Mexic au reaprins dezbaterea polarizată asupra imigrației, mulți republicani au denunțat măsura.

„Nu aș înțelege niciodată cum democrații pot acorda prioritate cetățenilor altor țări față de cetățenii americani care i-au ales”, a postat pe Twitter înainte de vot Nicole Malliotakis.

Democrații care reprezintă circumscripții electorale care ar putea trece la republicani în următoarele alegeri, din noiembrie 2022, sunt, de asemenea, îngrijorați, „în privat”, de reacțiile la măsură, potrivit New York Times.

Deși slăbit de mai multe scandaluri, guvernatorul democratic Andrew Cuomo, deși a fost de acord în principiu cu bugetul, s-a declarat „îngrijorat” de posibilele fraude pentru obținerea acestui ajutor.

El a cerut contabilului șef și procurorului de stat să „verifice programul și regulile acestuia pentru a se asigura că este protejat împotriva fraudei”.

"Atâta timp cât procurorul nu a validat programul, nu îl vom aplica", a spus guvernatorul miercuri, fără a da niciun calendar.