Șeful guvernului italian Mario Draghi l-a numit joi seară pe președintele turc Tayyip Erdogan drept „dictator” atunci când a răspuns la o întrebare despre „Sofagate”, potrivit AFP.

Mario DraghiFoto: AGF / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

"Am fost foarte supărat de umilința pe care președintele Comisiei a trebuit să o îndure cu acest, să le spunem ce sunt, dictatori", a spus Draghi în timpul unei conferințe de presă la Roma, ca răspuns la o întrebare privind comportamentul președintele turc față de președinta Comisiei, Ursula von der Leyen.

UPDATE Comentariile lui Draghi au fost numite „populiste, jignitoare și nerezonabile” de ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu, care l-a convocat pe ambasadorul italian la Ankara.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, i-a primit marţi la Ankara pe preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi pe preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, însă în sala de întâlnire a avut loc un moment stânjenitor: şefa executivului comunitar, singura femeie dintre oficiali, nu a avut un scaun alături de cei doi bărbaţi.

În înregistrarea video cu întâlnirea celor trei lideri, se vede cum, după fotografiile oficiale, Michel şi Erdogan se aşază pe cele două scaune alocate, în timp ce Von der Leyen pare nesigură în legătură cu locul unde ar trebui să se aşeze. Şefa Comisiei Europene a rămas în picioare uitându-se la cei doi, făcând un gest cu mâna dreapta şi părând a spune un "ehm". În cele din urmă, i s-a oferit un loc pe o canapea aflată la câţiva metri distanţă, vizavi de ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu, care ocupă un rang inferior în protocolul diplomatic obişnuit.

Ministrul de externe al Turciei a răspuns joi criticilor privind gafa diplomatică în urma căreia președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen a fost lăsată fără scaun în timpul unei întâlniri la Ankara, afirmând că locurile au fost aranjate conform cererilor UE, relatează Yahoo News.