După ce premierul Florin Cîțu a acuzat Consiliul Economic și Social (CES) de „obstrucționare ciudată” pentru faptul că nu a dat aviz pe proiectul de lege privind închiderea localurilor care nu respectă măsurile anti-COVID (motivul fiind că a fost trimis seara), astăzi l-a primit. Cîțu a declarat, la finalul ședintei de Guvern de miercuri, că și astăzi este ședință de Guvern, dând de înțeles că dacă are aviz, va fi adoptat: „Avem și mâine (joi n.r.) ședință de Guvern. Dacă nu se poate mâine, săptămâna viitoare cu siguranță vine proiectul de lege”.

Guvernul CituFoto: Guvern

CES a avut la ora 14:00 ședința de Plen și a dat aviz pe proiect, lucru confirmat chiar de președintele instituției, Bogdan Simion. De precizat că oricum este consultativ, deci nu contează dacă ar fi pozitiv sau negativ, important e să existe. (Ca fapt divers, a fost vot cu acordul părților, dar sar în evidență patronatele, care au dat aviz favorabil cu observații, în timp ce sindicatele – nefavorabil).

Guvernul a avut ședința de la ora 17:00, iar în comunicatul final apare că a fost adoptată doar Hotărârea privind prelungirea stării de alertă.

Probabil va intra în ședința de Guvern de săptămâna viitoare, dar e proiect de lege. Așadar, după adoptare trebuie să treacă prin Parlament și apoi să fie promulgat de președinte pentru a intra în vigoare.

Ce declara Cîțu miercuri:

„Avea toate avizele proiectul respectiv, dar la CES astăzi (miercuri – 7 aprilie n.r.), deși practica permitea să fie luat direct în Plen în discuție, a fost întârziat proiectul și nu are avizul CES. CES, așa cum ne-am obișnuit și în alte dăți, ori vine cu propuneri să creștem salarii, cheltuieli... eu v-am spus că e nevoie de reformă și la CES și mergem mai departe și cu asta. Avem în PNRR bani incluși pentru reformă în acest sector. Mi se pare o obstrucționare ciudată, dar nu ne oprim aici. Avem și mâine (joi n.r.) ședință de Guvern. Dacă nu se poate mâine, săptămâna viitoare cu siguranță vine proiectul de lege”.

CES a explicat motivul: a fost trimis seara proiectul, iar acesta trebuie să parcurgă procesul intern, adică să treacă pe la comisiile de specialitate. Nu poate fi băgat direct în Plen.

Ce prevede proiectul

Dacă (un local de exemplu) a fost sancționat o dată cu amendă (1.000 – 5.000 lei – că nu a respectat limitarea sau suspendarea pe durată determinată a activității), iar în termen de 15 zile a încălcat prevederile legale, poate fi închis temporar pe o durată de 15 zile (este vorba despre sediul principal sau secundar în care operatorul economic desfășoară activitatea).

De asemenea, la intrările în acele restaurante sau cluburi va scrie: Acest spațiu este închis temporar, până la data de ________ inclusiv, din cauza nerespectării măsurilor dispuse pentru diminuarea efectelor pandemiei de COVID-19”.

Dacă nu este respectată sancțiunea, atunci vor fi puse sigilii, iar îndepărtarea lor reprezintă infracțiune.

În cazul în care nu respectă măsura (anti-Covid) de suspendare temporară a activității (unde amenda pentru nerespectare este între 2000 - 10.000 lei) se va dispune și sancțiunea contravențională complementară a închiderii temporare, pe o durată de 30 de zile (la fel, a sediului principal sau secundar în care operatorul economic desfășoară activitatea suspendată temporar). De asemenea se vor pune și sigilii (îndepărtarea reprezintă infracțiune).

Plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii nu suspendă executarea sancțiunilor contravenționale complementare aplicate.

De sancțiuni se vor ocupa agenții și ofițerii de poliție, subofițerii și ofițerii de jandarmi, polițiștii locali.