Numărul tot mai ridicat al pensionarilor și împuținarea salariaților vor pune la un moment dat guvernanții să opteze: măresc vârsta de pensionare sau cresc taxele - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,1382duminică 11 apr 2021

Numărul tot mai ridicat al pensionarilor și împuținarea salariaților vor pune la un moment dat guvernanții să opteze: măresc vârsta de pensionare sau cresc taxele

de DP Joi, 8 aprilie 2021, 16:06
- a A+
Imagine
În urmă cu 20 de ani, aveam puțin peste 4 milioane de pensionari de asigurări sociale de stat. Azi, avem aproape cu un milion mai mult, în timp ce numărul mediu al salariaților a crescut cu doar 200.000. Asta apasă din greu pe sustenabilitatea viitoare a sistemului public de pensii.


Ca soluții (unele state au trecut la aplicarea lor) nu prea ai de ales: ori crești vârsta de pensionare, ori mărești actualele taxe, sau vii cu altele noi. Desigur, nu începând de anul viitor, ci pe un orizont de 5-10 ani. Faptul că lucrurile nu arată bine a fost recent confirmat și de actualul ministru al Muncii, Raluca Turcan. "Avem o creştere a numărului de persoane care intră în pensie, avem o scădere a natalităţii evidentă, avem deja nişte semnale de creştere a şomajului pentru că se resimt efectele pandemiei şi atunci ca o primă soluţie trebuie să acţionăm pentru creşterea ocupării şi impulsionarea vieţii active", a afirmat Raluca Turcan.

Situația diferă de la județ la județ în privința numărului de salariați și a pensionarilor susținuți de aceștia. În medie, la nivelul țării avem 10 salariați care susțin 9 pensionari. Acelaşi nivel al raportului s-a înregistrat în 7 dintre judeţele ţării (Alba, Argeṣ, Bistriṭa-Năsăud, Covasna, Iaṣi, Mureṣ ṣi Satu-Mare) şi a fost inferior în 9 judeţe, cel mai mic raport (4 la 10) înregistrându-se în judeṭul Ilfov. În celelalte 26 de judeţe, nivelul raportului s-a situat peste media pe ţară, cea mai mare valoare fiind atinsă în judeţul Teleorman (16 pensionari la 10 salariați), urmat de judeṭele Giurgiu ṣi Vaslui (15 la 10) ṣi judeṭul Botoṣani (14 la 10), potrivit datelor INS.

  • La cei 68 de ani ai lui, nea Vasile e taximetrist. S-a angajat ca să-și susțină băiatul, care a rămas fără serviciu și are și un copil de crescut. Vasile e unul din cei peste 17.000 de pensionari care au preferat să-și prelungească viața activă. Nea Vasile știe că pensiile viitoare sunt plătite din taxele și impozitele achitate de românii care vor lucra în acel moment. Ele nu sunt plătite dintr-un fond care există și care a fost construit de-a lungul timpului, ci din niște bani cheltuiți în secunda a doua după ce CAS-ul e colectat. Și asta are o importantă enormă și pentru viitorii pensionari, din mai multe puncte de vedere. Pe de-o parte pentru că pensia lor va depinde de numărul tinerilor care vor fi în țară în acel moment. Cu cât aceștia vor fi mai puțini, cu atât pensiile plătite vor fi mai mici. Pentru că pensiile nu vin de la Stat ci de la cei care muncesc atunci când tu te pensionezi !


Mai jos, raportul dintre numarul mediu al pensionarilor de asigurări sociale și cel al salariaților, pe județe (click pentru a mări imaginea):
Pensia medie lunară de asigurări sociale de stat se situează sub nivelul pensiei medii pe ţară (1450 lei) pentru cele mai multe dintre judeţele ţării. În această situaţie s-au regăsit 76,2% dintre judeţe cu diferenţe faţă de pensia medie pe ţară între –20,6% şi –0,8%, valorile cele mai reduse înregistrându-se în judeţele: Botoṣani (1152 lei), Giurgiu (1160 lei) ṣi Vrancea (1178 lei). Niveluri mai ridicate s-au înregistrat în 10 judeţe, pentru care, depăşirea pensiei medii pe ţară s-a situat între +1,0% şi +32,8%, la limita superioară a intervalului situându-se judeṭul Hunedoara (1925 lei), urmat de Municipiul Bucureşti (1831 lei) şi Braşov (1720 lei).

​Ministrul Muncii, Raluca Turcan, afirmă că este nevoie de o creştere a numărului de persoane active care să cotizeze la bugetul de asigurări sociale, în condiţiile în care creşte numărul de pensionari şi se constată şi o creştere a ratei şomajului.

"Provocarea noastră este încă din prima secundă să creştem şi să impulsionăm viaţa activă pentru că cifrele, pe fond, nu arată bine, avem o creştere a numărului de persoane care intră în pensie, avem o scădere a natalităţii evidentă, avem deja nişte semnale de creştere a şomajului pentru că se resimt efectele pandemiei şi atunci ca o primă soluţie trebuie să acţionăm pentru creşterea ocupării şi impulsionarea vieţii active", a afirmat Raluca Turcan.

Turcan a explicat şi că România are 4 milioane de pensionari în sistemul public, 107.000 de pensionari anticipat cu sau fără penalizare, aproximativ 900.000 de beneficiari de pensie de invaliditate sau de urmaş, iar dintre aceştia peste 200.000 lucrează după pensionare.

"În România numărul de pensionari este în creştere, ceea ce înseamnă că presiunea pe bugetul de asigurări sociale este una foarte mare şi sustenabilitatea sistemului de pensii este şubredă şi e posibil, dacă noi nu creştem rata de ocupare şi vom avea în permanenţă subvenţie de la bugetul de stat pentru bugetul de asigurări sociale, să ne trezim că la un anumit moment îţi crapă frâiele economiei şi scade puterea de cumpărare a unei pensii", a adăugat ministrul Muncii.

Totodată, Raluca Turcan a ținut să precizeze că România a majorat punctul de pensie în plină criză sanitară, iar în acest an se plătește această creștere.

"Am avut cea mai mare majorare a punctului de pensie în 2020, în plină criză sanitară, iar anul acesta plătim pensiile majorate cu 14% la finalul anului trecut", a spus Raluca Turcan la Antena 3.

Totodată, ministrul Muncii a vorbit și despre inechitățile din sistemul de pensii. Potrivit acesteia, există "uriașe inechități", dând exemplu variația dintre pensiile încasate. Mai exact, există pensii care variază între 157 lei și 1756 lei, pentru aceleași puncte acumulate.

"Pentru pensionari cu același număr de puncte de pensie, avem pensii care variază între 157 de lei (compensată de stat, conform legii, până la 800 de lei n.r.) și 1756 de lei, deci pentru același număr de puncte acumulate", a mai adăugat Turcan.


28419 afisariVă dați seama...
Soarele [utilizator], Joi, 8 aprilie 2021, 16:18
+63/71
... ce bătaie de joc ar fi să iasă la pensie milițienii la 45 de ani în loc de 42?
Inacceptabil.
Turcan sa gaseasca solutii
Cozmin30 [utilizator], Joi, 8 aprilie 2021, 16:26
+35/51
Turcan nu este ministru ca sa dea sfaturi pretioase, ci ca sa gaseasca solutii.
Sa creeze conditii bune si oamenii se vor angaja, nu vor mai pleca din tara, unii din cei plecati se vor intoarce.
Ea trebuie sa taie pensiile speciale si sa majoreze pensiile bazate pe contributivitate.
Trebuie sa :
- desfiinteze sau sa impoziteze cu 90% pensiile speciale, nemeritate si nesimtite
- desfiinteze sau sa suspende finantarea partidelor de la buget
- desfiinteze indemnizatiile falsilor academicieni, de la toate falsele academii
- desfiinteze indemnizatiile falsilor revolutionari
- desfiinteze finantarea asa-zisei case regale
- desfiinteze Institutul Tapului Levantin
- desfiinteze Institutul Revolutiei
- reduca salariile nesimtite ale parlamentarilor, primarilor, consilierilor, celor de la ASF, ANRE, ANCOM etc
- reduca sumele acordate prin programul PNDL, din care primarii fac cheltuieli inutile, doar pentru a lua comision si a plati clientela politica.
Sa nu spuna ca CCR a decis ca desfiintarea Institutului Revolutiei este neconstitutionala. Este o aberatie. Nu este treaba CCR. Nu scrie nicaieri in constitutie ca nu poate fi desfiintat un institut inutil. Sa se autofinanteze.
Guvernul sa dea CCR in judecata, pentru depasirea atributiunilor, pentru abuz in serviciu, pentru aderare la un grup infractional organizat, pentru favorizarea infractorilor.
inca 92 de comentarii comenteaza