CEDO a decis că vaccinarea obligatorie ar putea fi necesară "într-o societate democratică" - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,1382duminică 11 apr 2021

CEDO a decis că vaccinarea obligatorie ar putea fi necesară "într-o societate democratică"

de S.J. Joi, 8 aprilie 2021, 15:33
- a A+
Imagine
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg a hotărât joi că vaccinarea obligatorie este legală și ar putea fi necesară în societățile democratice, relatează Deutsche Welle .


Decizia instanței a venit în urma unei plângeri formulate de familii din Cehia cu privire la vaccinarea obligatorie a copiilor.

"Măsurile ar putea fi privite ca fiind 'necesare într-o societate democratică'", au scris judecătorii CEDO în motivarea deciziei.

Deși hotărârea nu este direct legată de vaccinarea împotriva coronavirusului experții cred că ea ar putea avea implicații în ceea ce privește campaniile de vaccinare anti-Covid, în special pentru cei care refuză să se vaccineze.

Decizia "consolidează posibilitatea vaccinării obligatorii sub condițiile actualei pandemii de COVID-19", a declarat pentru agenția AFP Nicolas Hervieu, un jurist specializat în deciziile CEDO.

Judecătorii de la Strasbourg au stabilit că vaccinurile obligatorii administrate de autoritățile de sănătate din Cehia sunt în linie cu "interesul superior" al copiilor.

"Obiectivul trebuie să fie ca fiecare copil să fie protejat împotriva bolilor grave, prin vaccinare sau prin virtutea imunității de turmă", au precizat judecătorii.

Instanța a decis că autoritățile cehe nu au încălcat Articolul 8 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului referitor la respectarea vieții private.

Legislația din Cehia stipulează că vaccinarea copiilor este obligatorie în cazul a 9 boli infecțioase printre care rujeola, hepatita B și difteria.


22028 de afisariPrincipial e logic ce a decis CEDO
animatron [utilizator], Joi, 8 aprilie 2021, 15:36
+20/64
Limbajul CEDO e tehnic, de aceea se apeleaza la un "filtru de traducere", numitul expert francez.

Problemele apar cand se vorbeste de "consens general", "solidaritate sociala", "control stiintific strict" si "marja de apreciere" (pt state).

Nu exista, din pacate, "consens general" printre specialisti, va rog sa remarcati ca exista multi medici si profesionisti din sanatate care nu se vaccineaza sau nu incurajeaza vaccinarea, asta e un fapt constatat in mai multe tari europene.

Nu exista "consens general" nici printre guvernanti si politicieni, ei sunt mai interesati de ideea de "solidaritate sociala", dar interpretarea devine imediat una politizata si folosita ca propaganda ideologica intre tabere politice adverse.

"Control stiintific strict" are iarasi dificultati in a fi credibil date fiind nesfarsitele controverse (printre experti, atentie!) cu privire la AstraZeneca sau la valabilitatea vaccinului Sputnik (validat de un studiu in The Lancet dar contestat de alti experti).

Asa ca ajungem la "marja de apreciere", chestie foarte utila politicienilor si o vedem aplicata peste tot in Europa, atat de haotic, incat o comisara UE a facut apel la tarile UE sa fie mai coerente si sa comunice mai clar despre masurile pandemice si vaccinuri ca AstraZeneca.

Cred ca "vaccinarea obligatorie" trebuie aplicata fara ezitare cand sistemul medical e in prag de colaps sau cand epidemia incepe sa produca mii si zeci de mii de victime.

Deocamdata, Romania (la fel ca toate statele membre UE) incearca sa gestioneze si sa mentina sub control epidemia cu masuri coercitive de alt tip, lasand vaccinarea sa fie o alegere libera a cetatenilor.

E necesara o dezbatere la nivel UE si stabilirea comuna de catre statele europene a unor conditii/limite/praguri de la care, in caz de pandemie, se declanseaza operatiuni de "vaccinare obligatorie" (daca exista vaccin, desigur) peste tot in UE.
Interesant
Orpheus [utilizator], Joi, 8 aprilie 2021, 16:19
+18/54
Ai obligativitatea sa nu omori pe cineva. Nici macar in democratie. Chestia asta ca democratia inseamna ca faci ce vrei e o opinie de incult.
inca 135 de comentarii comenteaza