Arsene Wenger, care activează în prezent în cadrul Departamentului de Dezvoltare al FIFA, susține că noul sistem automatizat de semnalizare al offsaid-ului ar putea fi gata în 2022. El ar urma să fie implementat la Cupa Mondială din Qatar.

Sistemul VARFoto: Ronny Hartmann / AFP / Profimedia Images

FIFA a testat la Cupa Mondială a cluburilor din februarie tehnologia de urmărire a membrelor jucătorilor, care identifică instantaneu offside-urile și înlocuiește liniile trasate de VAR, micșorând timpul de așteptare până la luarea unei decizii oficiale.

IFAB, instanţa care supervizează regulile fotbalului, aflată în subordinea FIFA, a anunţat luna trecută că va continua revizuirea regulii offsaid-ului şi intenţionează să continue testarea noii tehnologii care oferă informații suplimentare înainte ca arbitrul să ia decizia finală.

Antrenorul francez Arsene Wenger, care activează în prezent în cadrul Departamentului de dezvoltare globală a fotbalului din cadrul Federaţiei internaţionale, a declarat într-un interviu acordat The Times, că ”offsaid-ul automat va fi gata pentru 2022”.

„Insist foarte mult să avem offsaid-uri automatizate, ceea ce înseamnă că semnalul este trimis direct la arbitrul de tuşă. În medie, timpul de aşteptare este în jur de 70 de secunde, iar uneori de un minut şi 20 de secunde. Este foarte important, pentru că vedem că multe celebrări (ale golurilor) sunt apoi anulate pentru situaţii marginale", a adăugat oficialul francez, conform Agerpres.

În martie, fostul atacant olandez Marco van Basten, a militat pentru renunțarea la regula ofsaid-ului, considerând că ar fi mai bine pentru jocul de fotbal fără aceasta.

Cum funcționează noua tehnologie

Tehnologia semiautomată a offside-ului presupune urmărirea membrelor, detectarea automată a mingii şi crearea unui model al scheletului unui jucător.

Inteligenţa artificială urmăreşte mişcările jucătorilor şi identifică momentul exact în care se dă o pasă.

Studiind membrele jucătorilor, VAR poate, în câteva secunde, retransmite offside-ul către asistent, care va ridica steagul. Tehnologia este atât de sofisticată încât poate detecta vârful piciorului unui atacant în timp real.

Asistenţii nu ar mai fi nevoiţi să aştepte finalizarea unei faze de joc înainte de a semnaliza un offside, iar fanii ar putea sărbători golurile ştiind că marcatorul lor a fost în poziţie regulamentară.

Care e problema actuală cu VAR-ul și pozițiile de offside

Un studiu a descoperit că, acum, o problemă majoră a offside-urilor este modul în care operatorii VAR aleg diferite părţi ale corpului atunci când îşi trasează liniile. Noul sistem localizează automat cea mai avansată parte a corpului cu care se poate înscrie un gol.

FIFA intenţiona ca sistemul să fie lansat până în 2022, la timp pentru Cupa Mondială din Qatar, dar pandemia de Covid-19 a provocat o întârziere în teste.