Legea prin care localurile ar putea fi închise pentru 15 sau 30 de zile pentru nerespectarea măsurilor anti-Covid ar putea fi inclusă astăzi pe ordinea de zi a ședinței de Guvern, ea aflându-se, de asemenea, pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Economic și Social (CES). Premierul Florin Cîțu a atacat joi CES pentru faptul că încă nu a dat aviz, iar instituția i-a răspuns că a fost timpul prea scurt, sosind seara. Vezi în ultima parte a textului ce prevede proiectul.

Proiect lege inchidere localuri pentru 15 sau 30 de zileFoto: Hotnews

„Avea toate avizele proiectul respectiv, dar la CES astăzi (miercuri – 7 aprilie n.r.), deși practica permitea să fie luat direct în Plen în discuție, a fost întârziat proiectul și nu are avizul CES. CES, așa cum ne-am obișnuit și în alte dăți, ori vine cu propuneri să creștem salarii, cheltuieli... eu v-am spus că e nevoie de reformă și la CES și mergem mai departe și cu asta. Avem în PNRR bani incluși pentru reformă în acest sector. Mi se pare o obstrucționare ciudată, dar nu ne oprim aici. Avem și mâine (joi n.r.) ședință de Guvern. Dacă nu se poate mâine, săptămâna viitoare cu siguranță vine proiectul de lege”, a spus Cîțu, miercuri.

Ce a răspuns CES:

"Instituția noastră și-a arătat de fiecare dată deplina disponibilitate și susținere raportat la necesitatea adoptării unor avize în regim de urgență, Plenul Consiliului Economic și Social hotărând, în acest sens, ca ședințele să se desfășoare în fiecare zi de miercuri, la ora 10.00, anterior ședinței săptămânale a Guvernului.

Proiectul de Lege pentru modificarea și combaterea Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, având ca obiect de reglementare instituirea măsurii complementare a suspendării activității, pe o perioadă determinată, pentru operatorii economici care nu respectă măsurile de prevenire și combatere a răspândirii coronavirusul SARS-CoV-2, a fost transmis de Ministerul Afacerilor Interne, prin fax, în seara zilei de ieri, 6 aprilie, la ora 18:51.

Suplimentarea ordinii de zi a ședinței de astăzi, 7 aprilie, de la ora 10:00, nu a mai fost posibilă, la baza acestei hotărâri aflându-se considerente de ordin legal, fiind necesar ca proiectul de act normativ să fi fost anterior analizat în cadrul comisiilor de specialitate.

În pofida faptului că Legea nr. 248/2013 privind organizarea și funcționarea Consiliului Economic și Social, republicată, cu modificările și completările ulterioare, prevede un termen de avizare de 10 zile lucrătoare, în cursul dimineții de mâine, 8 aprilie, vor fi organizate ședințele comisiilor de specialitate, iar, la ora 14:00, ședința Plenului, având ca unic punct înscris pe ordinea de zi avizarea proiectului de Lege mai sus menționat.

CES solicită Guvernului să asigure Consiliului Economic și Social posibilitatea de a aloca un timp mai lung de analiză în cazul proiectelor de acte normative cu impact major, cu încadrarea în termenul legal de 10 zile lucrătoare".

Ce prevede proiectul

Dacă (un local de exemplu) a fost sancționat o dată cu amendă (1.000 – 5.000 lei – că nu a respectat limitarea sau suspendarea pe durată determinată a activității), iar în termen de 15 zile a încălcat prevederile legale, poate fi închis temporar pe o durată de 15 zile (este vorba despre sediul principal sau secundar în care operatorul economic desfășoară activitatea).

De asemenea, la intrările în acele restaurante sau cluburi va scrie: Acest spațiu este închis temporar, până la data de ________ inclusiv, din cauza nerespectării măsurilor dispuse pentru diminuarea efectelor pandemiei de COVID-19”.

Dacă nu este respectată sancțiunea, atunci vor fi puse sigilii, iar îndepărtarea lor reprezintă infracțiune.

În cazul în care nu respectă măsura (anti-Covid) de suspendare temporară a activității (unde amenda pentru nerespectare este între 2000 - 10.000 lei) se va dispune și sancțiunea contravențională complementară a închiderii temporare, pe o durată de 30 de zile (la fel, a sediului principal sau secundar în care operatorul economic desfășoară activitatea suspendată temporar). De asemenea se vor pune și sigilii (îndepărtarea reprezintă infracțiune).

Plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii nu suspendă executarea sancțiunilor contravenționale complementare aplicate.

De sancțiuni se vor ocupa agenții și ofițerii de poliție, subofițerii și ofițerii de jandarmi, polițiștii locali.