Italia a anunțat miercuri că rezervă utilizarea vaccinului Covid-19 AstraZeneca pentru cei peste 60 de ani, în urma unor rapoarte care confirmă o legătură cu cazuri rare de cheaguri de sânge apărute după vaccinare, potrivit AFP.

Coronavirus ItaliaFoto: Vincenzo PINTO / AFP / Profimedia

S-a decis „recomandarea utilizării de preferință persoanelor cu vârsta peste 60 de ani”, a declarat consilierul științific al guvernului italian Franco Locatelli într-o conferință de presă cu câteva ore după ce Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a propus să enumere riscul formării cheagurilor de sânge ca efect secundar al vaccinului anglo-suedez.

Belgia recomandă 55+

Belgia a decis miercuri să rezerve utilizarea vaccinului AstraZeneca pentru persoanele de peste 55 de ani, urmând în special avizul Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) care confirmă o legătură cu cazuri rare de cheaguri de sânge, potrivit AFP.

"Pe baza avizelor științifice recente, miniștrii belgieni ai sănătății au decis să înlocuiască (vaccinul) AstraZeneca cu alte vaccinuri pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 55 de ani; pentru persoanele cu vârsta de 56 de ani și peste, toate vaccinurile vor continua să fie administrate", declară autoritățile sanitare belgiene, care urmează astfel decizia luată și de alte țări.

Marea Britanie, recomandare 30+

Comitetul științific care supraveghează campania de vaccinare anti-Covid din Regatul Unit a recomandat miercuri să se limiteze utilizarea vaccinului AstraZeneca la cei cu vârsta peste 30 de ani, atunci când este posibil, după raportarea de cazuri rare de cheaguri de sânge.

„Adulților cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani, care nu prezintă o comorbiditate care să le facă să prezinte un risc mai mare de apariție a unei forme severe de boală Covid-19, ar trebui să li se ofere un alt vaccin Covid-19, mai degrabă decât vaccinul AstraZeneca, atunci când un astfel de vaccin este disponibil", a declarat prof. Wei Shen Lim, de la JCVI, menționând că recomandarea comitetului nu este de oprire a vaccinării în nicio grupă de vârstă.