„Legea este lege. Unde e lege nu e tocmeală. Metrorex a început eliberarea acelor spații comerciale care ocupau spațiul nelegal”, a declarat miercuri ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă. Acesta a declarat că scandalul celor care s-au opus evacuărilor sunt „o ultimă zvâcnire a mafiei”, făcând legătură cu sindicatul de la metrou condus de fostul parlamentar PSD Ion Rădoi. Drulă l-a felicitat pe directorul Metrorex care s-a implicat direct în acțiunile de miercuri: „Un cartel se destructurează și cu ranga”.

Cătălin DrulăFoto: Captura Facebook

„Acele construcții provizorii sunt ilegale sub mai multe aspecte. Nu au autorizație de construire, nu au dreptul legal și comercial de a ocupa acel spațiu public. A existat un contract nefericit intre Metrorex si firma sindicatului, dar care a ajuns la final în 2018. De aproape 3 ani de zile acele spații sunt ocupate fără drept, iar firma sindicatului încasează bani fără drept. Sunt rapoarte ISU și Metrorex care identifică probleme de siguranță la incendiu amplasarea acestor spații comerciale”, a declarat Drulă, mulțumindu-i pentru ajutor și primarului Sectorului 2 care a participat direct la operațiunile de miercuri din stația Ștefan cel Mare.

„Este vorba de domeniul public ocupat de construcții fără acte și e în responsabilitatea administrațiilor locale să restabilească legea acest domeniu public”, a spus Drulă.

Acesta a vorbit și despre implicarea directorului Metrorex în procedurile de evacuare de miercuri.

„Directorul general al Metrorex, Ștefan Paraschiv - un om curajos, care și-a asumat o misiunea grea la Metrorex. Am văzut comentarii că a folosit o rangă. Vreau să spun că un cartel se destructurează cu ranga. Îl felicit pentru un act de asumare și de curaj!”, a spus Drulă.

„Primari din alte sectoare sunt notificați de către Ministerul Transporturilor și sunt în procedură de a desfășura aceleași acțiuni”, a mai precizat Drulă care a spus că a vorbit deja cu Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6, Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și Daniel Băluță, primarul Sectorului 4.

„Acțiunile de astăzi și scandalul făcut de oamenii liderului de cartel Rădoi sunt o ultimă zvâcnire a mafiei. A putut toată lumea să vadă astăzi că acel așa zis protest - blocarea ilegală a metroului - a fost exact o acțiune de tip cartel pentru păstrarea sursei puterii ilicite, talciocul subteran și banii care s-au învârtit în jurul lui. Acea epocă s-a terminat, o epocă de tranziție se încheie, o epocă a civilizației și a legalității începe”, a spus Drulă.

Potrivit lui Drulă, după demolarea actualelor spații comerciale, orice activități se vor mai derula la metrou „se vor face doar cu respectarea legii, a normelor ISU, cu opinia unor arhitecți, cu eventuale beneficii care merg către stat, nu în buzunare private”.

„În momentul de față este importantă restabilirea legalității și a siguranței. Ce se întâmplă după, dacă rămân așa stațiile sau dacă vor fi alte forme de comerț va fi doar prin respectarea legii și a unor norme de modernitate, de civilizație, de arhitectură, și de încasare a banilor de cei cărora le aparține de drept acel bun, adică publicul. Este proprietate publică și e normal ca banii să vină către stat”, a spus Drulă.

Întrebat și câte stații au sau nu aviz de la ISU, ministrul a spus că Metrorex acum lucrează prin aceste măsuri pentru a obține avizele necesare.

„Conducerea Metrorex s-a adresat către DSU acum o săptămână sau două. Vrem să aducem toate aceste zone în legalitate cu toate avizele. Acolo unde lipsesc avizele le vom obține prin măsurile care sunt dispuse. Facem acele investiții necesare, luăm problemele care au fost lăsate în nelucrare și ne facem treaba”, a spus Drulă.

CITEȘTE ȘI: