Inventatorii vaccinului anti-COVID, Ozlem Tureci şi soţul ei Ugur Sahin, promit că în câţiva ani am putea avea un ser împotriva cancerului. Principiul de funcţionare a vaccinurilor cu ARN mesager (precum Pfizer/ BioNTech sau Moderna) este că transmit instrucţiuni corpului uman pentru a produce la rândul său proteine care neutralizează virusul. Acelaşi principiu poate fi folosit şi împotriva tumorilor, explică cercetătorea Ozlem Tureci pentru ABCnews.go.com. Este dificil de estimat când va fi posibil un vaccin contra cancerului, dar Ozlem Tureci crede că în câţiva ani această soluţie va fi disponibilă pe piaţă, scrie Adevărul.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Cercetătorii din Greifswald au demonstrat că există totuși o legătură între trombozele sinusurilor venoase și vaccinul AstraZeneca. În colaborare cu Institutul Paul Ehrlich și cu experţi din Austria, cercetătorii de la UMG au analizat probe de sânge de la șase persoane afectate de aceste rare tromboze ale sinusurilor venoase, în urma vaccinării cu produsul AstraZeneca. Rezultatul: se pare că acest vaccin declanșează în cazuri foarte rare un mecanism de autoapărare al organismului. Acest răspuns al sistemului imunitar ar activa trombocitele - un demers foarte normal, care are loc de regulă atunci când suntem răniţi, de exemplu, iar sângele este astfel coagulat pentru a determina închiderea rănii. Potrivit șefului UMG, Andreas Greinacher, acest mecanism ar duce la anumite persoane vaccinate la tromboze în creier, care ar împiedica curgerea sângelui. Deocamdată, aceste rezultate nu au fost publicate într-o revistă științifică, potrivit Deutsche Welle.

Spitale construite în leasing sau de stat? Ultima carte jucată de Vlad Voiculescu și Dacian Cioloș. Vlad Voiculescu și Dacian Cioloș insistă în Coaliție ca noile spitale să fie construite pe baza unui model asemănător cu leasingul operațional. Propunerea ministrului a fost respinsă de Ludovic Orban, care vrea ca statul să fie cel care construiește spitalele, iar sursa de finanțare să fie PNRR. Propunerea ministrului Sănătății implică o formulă care se apropie de leasingul operațional, un mix între fondurile europene, resurse financiare private și bani de la bugetul de stat. USR-PLUS insistă că proiectul nu este blocat și încearcă, pe ultima sută de metri, să îi convingă pe liberali să accepte măcar un proiect pilot, care să aibă în vedere construirea a unu sau două spitale prin această formulă, potrivit Europa Liberă.

„Vaccinurile nu ne protejează de acest val”. Expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheș crede că e foarte posibilă o nouă carantină națională. Instituția condusă de Vlad Voiculescu „nu comunică suficient” pe tema măsurilor sanitare, a declarat expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheș, la TVR1, iar acest lucru ar putea duce la un nou lockdown național. Cherecheș este de părere și că „din nefericire, vaccinurile nu ne protejează de acest val, de valul 3”. „Efectul vaccinurilor se va vedea abia pentru valul 4, care va începe din toamnă, pentru că abia atunci vom avea un număr suficient de mare de persoane care au fost vaccinate și care nu vor mai fi expuse”, a afirmat Răzvan Cherecheș, citat de Libertatea.

CTP despre propunerea ca magistrații să ajungă în instanță cu acordul CSM: Este matrapazlâcul de la Parlament, substituirea Justiției. Cristian Tudor Popescu a vorbit la Digi24 despre propunerea ca procurorii și judecătorii să nu ajungă în Instanță decât cu aprobarea CSM. „Judecătorii nu îi vor judeca pe magistrați. Vor spune că sunt judecabili, sau nu. Fără ca asta să fie într-un cadru procesual”, spune gazetarul, care adaugă că „justiție, judecată înseamnă Instanță, înseamnă martori, înseamnă procurori, termene, judecători care se pronunță în cadrul Instanței”.

Pensionar MAI la 50 de ani cu 7.000 lei/lună, deputatul AUR Georgel deplânge soarta românilor săraci. Georgel Badiu are 52 de ani. Cel puțin din 2019 (51 de ani), Georgel Badiu este la pensie. El primește, anual, o pensie de la Ministerul de Interne în valoare de 85.200 de lei, adică 7.100 de lei pe lună. Pensia minimă, în România este de puțin peste 700 de lei. Deși e deputat de aproape șase luni, Badiu nu și-a publicat cv-ul. În schimb, deși încasează zece pensii minime la 50 de ani, Georgel Badiu îl plânge pe „românul obișnuit” care de 30 de ani moare cu zile, scrie Newsweek. Badiu a donat 20.500 de lei (30 de pensii minime) către AUR în campania electorală, scrie Jurnalul de vrancea. Aceeași sursă spune că Badiu a fost șef cercetări penale Poliția Vrancea.

Cum m-a lăsat pandemia fără somn. A început cu frică. Nu anxietate, nu depresie. Pur și simplu frică. O emoție simplă și curată, sănătoasă și importantă pentru organismul uman. În cele două săptămâni din martie anul trecut, în care granițele s-au închis, avioanele au rămas la sol și oamenii cumpărau hârtie igienică, tot ce simțeam era frică. Situația se dezbătea peste tot: în discuții la bere, în discuțiile cu ai mei, la televizor. Se dezbătea în redacție. Suntem reporteri. Am fost, de la început, expuși la roller coaster-ul de emoții puternice din ultimul an. Așa a început doomscrolling-ul. Am un întreg ritual personal dimineața – statul pe Facebook între jumătate de oră și o oră nu făcea parte din el. Nici din cel de seară, dar a ajuns și acolo, scrie Ioana Epure pe PressOne.