Directorul artistic al Jocurilor Olimpice de la Tokyo, Hiroshi Sasaki, şi-a anunţat joi demisia după publicarea unor comentarii ofensatoare la adresa fizicului unei celebrităţi japoneze, o nouă bătaie de cap pentru organizatori, cu patru luni înaintea startului competiţiei, informează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Un tabloid nipon a dezvăluit miercuri că Sasaki i-ar fi sugerat să se deghizeze în porc actriţei de comedie Naomi Watanabe, o vedetă a reţelelor de socializare în Japonia.

Într-o declaraţie pe care a dat-o publicităţii joi, Sasaki s-a declarat "profund dezamăgit" pentru această "insultă gravă" pe care i-a adresat-o tinerei cu forme generoase.

În martie 2020, înainte de amânarea Jocurile Olimpice de la Tokyo, din cauza pandemiei de coronavirus, Hiroshi Sasaki le-a sugerat colegilor săi ideea ca Naomi Watanabe să îşi facă apariţia într-un costum roz, cu urechi de porc, la ceremonia de deschidere. Ideea sa, care a fost respinsă imediat, era aceea de a face un joc de cuvinte în limba engleză, între "Olympics" şi "Olympig".

Acest scandal are loc la mai puţin de o lună după demisia lui Yoshiro Mori, preşedintele comitetului de organizare Tokyo-2020, forţat să renunţe la funcţie după ce a afirmat că femeile vorbesc prea mult în timpul reuniunilor.

Noua preşedintă a comitetului nipon de organizare, Seiko Hashimoto, s-a declarat "şocată" de afacerea Sasaki. "Să glumeşti în legătură cu fizicul cuiva este foarte nepotrivit", a declarat Hashimoto în timpul unei conferinţe de urgenţă pe care a convocat-o joi, adăugând că intenţionează să-l înlocuiască foarte rapid pe directorul artistic, însărcinat cu realizarea ceremoniilor de deschidere şi de închidere ale JO 2020 (28 iulie - 8 august).

Actriţa Naomi Watanabe s-a declarat "cu adevărat surprinsă" după dezvăluirile din presa japoneză, asigurând că este "fericită cu forma corpului" său. Ea şi-a exprimat totodată speranţa că "fiecare persoană va putea respecta şi accepta gândurile şi caracteristicile altora", conform unui comunicat pe care l-a dat publicităţii joi.

Această femeie, în vârstă de 33 ani, cu origini taiwaneze, este o personalitate mediatică ultracunoscută în Japonia şi foarte influentă pe reţelele de socializare, contul său de Instagram fiind urmărit de 9,3 milioane de persoane, transmite Agerpres.