O licitație de peste 400 de milioane de euro a fost lansată de MApN pentru modernizarea Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu. Contractul prevede realizarea unei piste de decolare-aterizare și de căi de rulare, sistem de balizaj și radionavigație, dar și de noi clădiri, hangare și ateliere, clădire pentru simulator de zbor. Totul pentru „Forțele Aeriene Naționale și partenerii strategici, pentru operarea în siguranță și în timpi optimi a unei escadrile de avioane multirol, în intervenții de apărare sau ofensive”.

Baza de la Mihail KogalniceanuFoto: Google Earth

Licitația restrânsă publicată de MApN pe 6 martie în SEAP este pentru contractul „Servicii de proiectare și lucrări de execuție pentru un contract clasificat secret de serviciu pentru Realizare infrastructura Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu”.

Valoarea estimată a tuturor serviciilor și lucrărilor incluse în ETAPA 1 a proiectului de investiție este de 2.148.126.437,14 lei fără TVA.

Valoarea FAZA I - total valoare 1.434.413.738,84 lei fără TVA compusă din:

- 49.401.456,849 lei fără TVA– valoarea serviciilor de proiectare și asistență tehnică;

-1.385.012.282 lei fără TVA – valoarea lucrărilor de execuție pentru obiectivele 1, obiectiv 12,16,21,23,24.

Valoarea cheltuielilor diverse şi neprevăzute pentru faza I este de maxim 10% din valoarea totală de proiectare și execuție lucrări.

Pentru următoarele faze, valoarea estimată este de 713.712.698,3 lei fără TVA.

Conform procedurii, data limită pentru depunerea ofertelor este 27 mai 2021.

Durata contractului: 106 luni, din care 6 luni proiectarea, 40 de luni execuția și 60 de luni garanția lucrărilor.

În Caietul de Sarcini, MApN Argumentează că „se impune realizarea unor facilități minimale operaționale noi, precum și integrarea și dezvoltarea celor existente la Baza Aeriană 57 Mihail Kogălniceanu pentru Forțele Aeriene Naționale și partenerii strategici, pentru operarea în siguranță și în timpi optimi a unei escadrile de avioane multirol, în intervenții de apărare sau ofensive”.

„Perspectiva diversificării gamei de misiuni și exerciții naționale sau cu participare internațională ce urmează a se executa pe și de pe această locație, presupune regândirea și redimensionarea facilităților existente în prezent în zona cazărmii 888 și aducerea acestora la un nivel de dezvoltare corespunzător”, se arată în caietul de sarcini realizat de MApN.

Potrivit documentului, investiția presupune realizarea unei noi infrastructuri și a unor construcții noi (în general hangare și ateliere, clădiri administrative și clădiri cu funcțiuni complementare) - care să permită funcționarea în condiții optime a zonei operaționale noi, precum și integrarea și dezvoltarea celor existente deja la baza aeriană.

Citește și: