Preşedintele ghanez Nana Akufo-Addo a devenit luni prima persoană din lume care a fost vaccinată anti-Covid-19 în cadrul programului COVAX al ONU, menit să ajute ţările sărace să-şi vaccineze populaţiile împotriva coronavirusului, relatează Agerpres.

Vaccinuri COVAXFoto: Nipah Denis / AFP / Profimedia Images

Preşedintele în vârstă de 76 de ani, a cărui ţară a primit miercurea trecută prima livrare de vaccinuri în cadrul mecanismului COVAX, a fost imunizat cu vaccinul Oxford/AstraZeneca, potrivit imaginilor transmise în direct de televiziunea naţională din Ghana.

„Este important să dau exemplu şi să arăt că acest vaccin este sigur, fiind prima persoană (în cadrul COVAX) care îl primeşte, astfel încât toată lumea din Ghana să se simtă în siguranţă dacă face vaccinul”, a spus Nana Akufo-Addo într-un discurs.

În afară de preşedinte, prima doamnă a Ghana a primit luni prima doză de vaccin.

Sistemul COVAX îşi propune să ofere în acest an vaccinuri anti-Covid pentru 20% din populaţie în aproape 200 de ţări şi teritorii participante, însă cel mai important, se desfăşoară în cadrul unui mecanism de finanţare care permite unui număr de 92 de economii cu venituri mici şi medii să aibă acces la doze de vaccin. El a fost pus în aplicare pentru a încerca să împiedice ţările bogate să monopolizeze toate dozele de vaccin care sunt încă fabricate în cantităţi prea mici pentru a satisface cererea globală.

Ghana a devenit miercuri prima ţară din lume care a primit dozele de vaccin finanţate în cadrul acestei iniţiative.

Această ţară anglofonă din Africa de Vest a înregistrat 84.023 de cazuri de coronavirus, dintre care 607 decese. Aceste cifre sunt însă subevaluate, ca în multe alte ţări africane, unde numărul de teste efectuate rămâne scăzut.

Citește și: