Sâmbătă urmează să se încheie dezbaterile și votul pe Bugetul pe 2021 în Comisiile reunite de buget-finanțe. Deși au fost mii de amendamente depuse de PSD, au fost susținute foarte puține în primele două zile de dezbateri. Dacă în trecut dura ore întregi, uneori se luau pauze din acest motiv, pe bugetele principale, precum Transporturi, acum a durat foarte putin. Practic, deși joi și vineri ar fi trebuit să țină până la miezul nopții dezbaterile, acestea s-au terminat cu multe ore mai devreme. Vineri s-au încheiat la 19:30.

Buget 2021 in Comisiile de buget-finanteFoto: Camera Deputatilor

Aceasta poate fi interpretată și ca un dezinteres în susținerea amendamentelor. Pare că parlamentarii din opoziție nu țin cu adevărat la proiectele pe care le doresc a fi finanțate. În trecut, opoziția reușea să convingă puterea să accepte câteva amendamente insistând, în special pentru a-și dezvolta zona de unde provin. Faptul că mii de amendamente nici nu au fost citite arată că opoziția, în speță PSD, nu crede sau nu-i pasă cu adevărat de ele. Un exemplu este la Ministerul Dezvoltării unde din 2.600 au fost citite doar câteva.

Toate amendamentele, indiferent că au venit de la PSD sau AUR au fost respinse.

În prima zi, unele bugete au fost votate pozitiv de PSD.

Doi miniștri au fost îndrăgiți de opoziție: Tanczos Barna, ministrul mediului, și Cseke Attila, ministrul Dezvoltării.

Au fost și atacuri, precum între Ilie Toma de la PSD și Florin Roman de la PNL sau între Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, și Gabriel Zetea de la PSD.

Șefii unor instituții s-au plâns că nu au destui bani, precum Academia Română, TVR, Radio România, CNA.

Cele mai importante bugete ce urmează a fi dezbătute sunt cele ale Ministerului Finanțelor - Acțiuni Generale, BASS, Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene. De asemenea, au mai rămas câteva articole din textul legii bugetului și alte anexe, cu excepția Anexei III.

Mai multe detalii vezi în:

Ziua 1 de Buget 2021 în Comisiile de buget-finante

Ziua 2 de Buget 2021 în Comisiile de buget-finante