Katherine Tai, viitorul Secretar al Comerțului, a apărat joi utilizarea tarifelor introduse de administrațiea Trump în relațiile dintre Statele Unite și partenerii săi comerciali, potrivit AFP.

Katherine TaiFoto: Captura YouTube

"Tarifele sunt o parte foarte importantă a setului nostru de instrumente pentru realizarea comerțului echitabil", a spus ea în timpul audierii sale în fața Senatului pentru confirmare.

De asemenea, se părea că dorește să mențină tarifele suplimentare din sectorul oțelului și aluminiului care fuseseră impuse de administrația republicană.

În ceea ce privește tarifele pentru aceste două metale, „trebuie să recunoaștem că, în ansamblu, aceasta este o problemă a pieței mondiale (...) în principal datorită supracapacității Chinei în producția acestor metale, dar nu doar o problemă cu China ".

În ceea ce privește acordul comercial cu China, negociat de Donald Trump și semnat în ianuarie 2020, ea a subliniat că Beijingul trebuie să își respecte promisiunile.

Tai a cerut, de asemenea, o „revizuire completă” a relației comerciale dintre Statele Unite și China.

"China a făcut o treabă incredibilă, articulându-și ambițiile în planurile sale de cinci ani și îndeplinind o mare parte din obiectivele pe care și le-a propus", a recunoscut ambasadorul, citând dominanța Chinei în producția de semiconductori aflată în centrul atenției tuturor astăzi din cazua deficitului global care penalizează în special sectorul auto.

Ea a subliniat că administrația Biden va forma „mai strategic” lanțurile de aprovizionare din SUA.

"Chinezii nu ezită să-și exprime ambițiile, iar semiconductorii sunt doar o parte din ceea ce trebuie să concurăm", a menționat ea. "Nu putem concura făcând ceea ce face China, așa că trebuie să stabilim modul în care suntem competitivi, reunind toate instrumentele și resursele pe care le avem în guvernul SUA", a mai comentat ea.

Întrebată și despre un potențial acord bilateral cu Regatul Unit, a cărui negociere a început în epoca Trump, Tai a pledat pentru o revizuire a situației, începutul procesului datând de doi ani și jumătate.

"Dacă sunt confirmată (pentru postul de USTR), va fi important pentru mine să analizez progresele înregistrate până acum în discuții", a spus ea.