Atleta Caster Semenya va cere CEDO să decidă că micșorarea medicală a nivelului de testosteron îi încalcă drepturile - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,1367joi 15 apr 2021

Atleta Caster Semenya va cere CEDO să decidă că micșorarea medicală a nivelului de testosteron îi încalcă drepturile

de S.J. Joi, 25 februarie 2021, 17:08
- a A+
Imagine
Caster Semenya va apela la Curtea Europeană pentru Drepturile omului pentru a contesta regulile "discriminatorii" care îi interzic să participe la anumite probe de atletism din cauza nivelului ei ridicat de testosteron, relatează Associated Press .


Dubla campioană olimpică la proba de 800 de metri a pierdut deja două apeluri împotriva regulamentului Federației Internaționale de Atletism (IAAF) care o obligă să își micșoreze medical nivelul de testosteron dacă vrea să concureze la probe pentru femei de peste 400 de meti.

Avocații acesteia afirmă că regulamentul reprezintă o "încălcare a drepturilor sale" și vrea ca acesta să fie examinat de către CEDO în ceea ce probabil va fi o ultimă speranță a atletei de a obține modificarea regulamentului.

Semenya are cromozomii XY specifici bărbaților și niveluri ale testosteronului mult mai ridicate decât cele ale femeilor, Federația Internațională de Atletism afirmând că acest lucru îi conferă un avantaj incorect asupra celorlalte atlete de sex feminin.

În vârstă de 30 de ani, Semenya a fost identificată ca femeie la naștere și s-a considerat ca atare întreaga ei viață. Aceasta afirmă că testosteronul ei este doar un cadou genetic.

Regulile IAAf au fost puternic criticate în special datorită opțiunilor de tratament pe care forul le acordă atletelor cu această problemă pentru a concura: luarea zilnică a pilulelor contraceptive, administrarea unor injecții care blochează hormonii sau remedierea condiției pe cale chirurgicală.

"Regulile le cer acestor femei să fie supuse la examinări medicale umilitoare și invazive urmate de proceduri medicale dăunătoare și experimentale dacă vor să concureze la nivel internațional în probe pentru femei mai lungi de 400 de metri, exact distanța în care doamna Semenya este specializată", afirmă avocații acesteia.

Federația Internațională de Atletism a introdus noul regulament în 2018, Semenya contestându-l fără succes la Curtea Internațională de Arbitraj Sportiv în 2019. Atleta a pierdut un al doilea apel anul trecut la Tribunalul Federal Elvețian.

Al doilea proces va fi o componentă centrală a apelului formulat la CEDO, avocații acesteia cerând instanței europene să recunoască eșecul Elveției de a o "proteja împotriva încălcării drepturilor sale sub Convenția Europeană a Drepturilor Omului".

Citește și:


2727 de afisariIAF greseste ...
Gh. Vasile [utilizator], Joi, 25 februarie 2021, 18:08
+10/10
... cand "afirma" "că acest lucru îi conferă un avantaj incorect asupra celorlalte atlete de sex feminin."

Acest lucru nu ii confera un avantaj incorect asupra celorlalte atlete de sex feminin, ci ii confera un avantaj incorect asupra atletelor de sex feminin.
////
GemstonePig [utilizator], Joi, 25 februarie 2021, 17:24
+7/7
Toate celelalte altele ar trebui sa nu ia startul cu ea sau sa nu se miste deloc dupa start si sa o lase sa alerge singura.
inca 8 comentarii comenteaza