Președintele argentinian, Alberto Fernandez, a declarat marți că vaccinarea necorespunzătoare a câteva zeci de persoane din țara sa, care a dus la demisia ministrului sănătății, este „condamnabilă”, dar că nu este o „infracțiune”, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Fernandez, aflat într-o vizită oficială în Mexic, a declarat că vaccinarea este un subiect „foarte sensibil” care nu ar trebui politizat. „Am citit că au fost depuse plângeri (...) Să încetăm jocurile!”, a declarat el în timpul unei conferințe comune cu omologul său mexican, Andres Manuel Lopez Obrador.

Scandalul a izbucnit vineri când un jurnalist a declarat la radio că a fost vaccinat la sediul ministerului din cauza prieteniei sale cu ministrul sănătății, Ginés Gonzalez Garcia, care a trebuit să demisioneze în urma cererii lui Fernandez.

Marți, Fernandez nu a exclus alte demisii. „Cei care trebuie să plece vor pleca pentru că nu am susținut niciodată sau nu mi-am dat aprobarea în acest sens”, a adăugat el. Aproximativ 13 plângeri împotriva fostului ministru al Sănătății care au fost depuse la instanțele din Argentina. „Le-am cerut procurorilor și judecătorilor să-și facă treaba”, dar nu există „o infracțiune în Argentina care să spună că va fi pedepsit oricine vaccinează pe altul care nu și-a așteptat rândul”. „Această infracțiune nu există”, a insistat el.

Expertul în opinia publică Pablo Knopoff estimează că scandalul „vaccinurilor pentru VIP” are totuși mai multă rezonanță decât și-ar fi dorit Fernandez, din cauza lipsei de doze pentru imunizarea celor mai afectati oameni. "Pentru argentinianul mediu, întrebarea importantă este să știu + unde este vaccinul bunicului meu", a declarat el pentru AFP, când guvernul a anunțat că va avea 20 de milioane de doze în februarie și că vor fi livrate mai puțin de 2 milioane.

Pentru analistul Carlos Fara, „dacă guvernul ar fi publicat în prealabil criteriile de vaccinare, aceste criterii ar putea fi discutate acum, dar nu transparența procesului”. Ministerul Sănătății a publicat luni o listă de 70 de persoane, inclusiv ministrul economiei în vârstă de 38 de ani sau fostul președinte Eduardo Duhalde, soția și copiii acestora, care au primit vaccinul în afara campaniei oficiale lansate la sfârșitul lunii decembrie.