O nouă înregistrare video arată modul în care sunt torturați deținuții ruși, unul dintre ei murind la scurt timp după ce a fost filmat, a ieșit la iveală, scrie ziarul independent Novaya Gazeta, potrivit Moscow Times.

Arestari in Rusia Foto: Hotnews

Această nouă înregistrare video este al optulea sau al nouălea videoclip de la o închisoare din regiunea Iaroslavl.

Atenție imagini cu puternic impact emoțional

Astfel, într-un prim videoclip, care datează din august 2016, un prizonier care a cerut păstrarea identității este văzut cum este bătut peste fese și picioare de gardieni cu bastoane. Deținutul a fost internat timp de două săptămâni după eliberarea sa din închisoare, a raportat Novaya Gazeta.

Cel de-al doilea videoclip, din aprilie 2017, arată gardienii care îl băteau pe cetățeanul georgian Vazha Bochorishvili cu bastoane peste fese și picioare în timp ce acesta era întins gol și cu fața în jos pe o masă, țipând ca aceștia să se oprească. După ce gardienii îl trag de pe masă, el se prăbușește inconștient pe podea.

În urma acestor evenimente, membrii familiei lui Bochorishvili au declarat pentru Novaya Gazeta că acesta fost inițial plasat în izolare și apoi spitalizat câteva zile mai târziu, unde a murit pe 9 mai.

Medicii l-au diagnosticat cu leziuni grave la ficat și traume și autoritățile nu au deschis niciodată un dosar penal până la moartea sa, a relatat ziarul.

Serviciul Federal al Penitenciarelor (FSIN) din regiunea Iaroslavl a declarat ulterior că a lansat o anchetă privind videoclipurile. Comitetul de anchetă al regiunii Iaroslavl a deschis, de asemenea, un dosar penal pentru abuz de putere, a declarat serviciul său de presă pentru Interfax.

Videoclipurile care arată tortura din închisoarea din regiunea Iaroslavl au stârnit în 2018 un scandal pe scară largă în Rusia cu privire la sistemul brutal al închisorilor din țară, precum și condamnarea ONU, iar mai mulți oficiali din închisoare au fost demiși sau acuzați de abuz de putere.

Novaya Gazeta a obținut cele mai recente videoclipuri de la fundația pentru drepturile omului Verdict public, care a fost etichetată drept „agent străin” în Rusia.