Legea bugetului: PSD propune amendament prin care se alocă 5% din PIB la educație și 1% din PIB la cercetare - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 3,9845vineri 26 feb 2021

Legea bugetului: PSD propune amendament prin care se alocă 5% din PIB la educație și 1% din PIB la cercetare

de I.R. Marţi, 23 februarie 2021, 17:42
- a A+
Imagine
PSD a depus un amendament la proiectul legii bugetului de stat, ajuns la parlament marți, prin care propune alocarea a 5% din PIB la educație și 1% la cercetare, în total ajungându-se la alocarea de 6% prevăzută de legea educației.


Amintim că educația primește, potrivit proiectului de buget al Guvernului, peste 28,5 miliarde lei, mai mare cu 0,86% decât execuția pe 2020, echivalentul a 2,55% din PIB.

Textul amendamentului PSD:

"După art. 42 se introduce un nou articol, art.421, care va avea următorul cuprins:

Art. 421. – (1) În temeiul art. 8 din Legea nr. 1/2011 a Educației Naționale, începând cu data de 1 ianuarie 2020, pentru finanţarea educaţiei naţionale se alocă din bugetul de stat şi din bugetele autorităţilor publice locale 5% din Produsul Intern Brut. Suplimentar, unităţile şi instituţiile de învăţământ pot obţine şi utiliza autonom venituri proprii.
(2) Pentru activitatea de cercetare ştiinţifică se alocă de la bugetul de stat 1% din Produsul Intern Brut.
(3) În perioada 1 ianuarie 2020 - 31 decembrie 2020 se suspendă toate derogările operate prin alte acte normative de la art. 8, art. 27 alin. (6), art. 361 alin. (3) lit. e) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare."

Motivarea amendamentului:

"România a înregistrat in ultimii ani o creștere economică ridicata, fiind din acest punct de vedere pe unul din primele locuri din Uniunea Europeana. Însă, bugetul educației a rămas, în fiecare an, sub 3% din PIB. Deși avem o Lege în vigoare care prevede alocarea unui buget de minim 6% din PIB - ea nu este respectată. Pandemia a condus la cheltuieli suplimentare pentru școala online, materiale sanitare etc. De asemenea vor trebui urgentate investițiile de reabilitare a unitităților de învățământ și a lucrărilor necesare desfășurării cursurilor în condiții de pandemie.

Susținem respectarea prevederilor legilor aprobate de Parlamentul României, iar eventuale prorogări de la termenele de implementare a legii nu ar mai trebui să existe, dacă există respect pentru lege, pentru cetățeni, pentru educație și pentru viitorul României."

Sursa de finanțare: Realocare din Fondul de Rezervă al Guvernului, Bugetul MFP- Acțiuni Generale, Cod 50.01. Recuperarea arierate BS (21 miliarde lei, Buletin Fiscal ANAF Trim III ).


1170 de afisari



Amendamente
D.M.A.Gogu [utilizator], Marţi, 23 februarie 2021, 18:56
+6/6
Stimabile domn Ciolacu, cat au alocat invatamantului si cercetarii guvernele partidului domniei tale? Sa iti mai amintesc faptul ca suntem dupa un an de pandemie, care a consumat multe resurse si ca acea crestere econiomica pe care nu eziti sa o atribui PSD a fost realizata pe baza de imprumuturi?

Sigur ca invatamantul si cercetarea trebuie finantate cat mai bine, insa trebuie sa ai si cu ce. Indubitabil, se pot gestiona banii mai bine, insa nu asa cum ati facut-o voi in atatia ani in care ati fost la guvernare incapand cu 1990.
1%
VOX. [utilizator], Marţi, 23 februarie 2021, 17:56
+4/4
Se vor duce la "clientii" din Cercetare, nu la cercetatori.
E foame de bani, baieti...
inca 4 comentarii comenteaza