Frans Timmermans: Sper că România va veni în curând cu un plan de renunţare totală la cărbune - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 3,9845joi 25 feb 2021

Frans Timmermans: Sper că România va veni în curând cu un plan de renunţare totală la cărbune

de C.P. Marţi, 23 februarie 2021, 15:08
- a A+
Imagine
Cărbunele nu are niciun viitor, a declarat marți Frans Timmermans, prim-vicepreşedinte al Comisiei Europene, în cadrul unei conferinţe pe teme de energie. Acesta consideră că România trebuie să vină cât mai repede cu un plan de renunțare totală la cărbune pentru trecerea la energie regenerabilă, hidrogenul fiind energia viitorului. În acest proces este nevoie de gazele naturale ca resursă de tranziție.


"Trebuie să fiu brutal de sincer: cărbunele nu are niciun viitor. De ce industria europeană de cărbune are probleme? Din cauze pur economice, pentru că nu mai există cerere pentru cărbune. Se scufundă. S-au dat subvenţii de miliarde şi miliarde care ar fi putut fi folosite mai bine pentru a crea un viitor pentru oamenii care lucrează azi în industria minieră. Dacă adăugăm la asta şi amprenta de carbon a cărbunelui, trebuie să fim sinceri să spunem că nu există un viitor al cărbunelui", a declarat Timmermans, citat de Agepres.

Acesta a mai spus că trebuie mobilizat mecanismul de tranziţie justă pentru ca regiunile miniere să se redefinească.

"Sper că România va veni în curând cu un plan de renunţare totală la cărbune şi modul cum să facă asta şi vă asigur că noi, la Comisia Europeană, vom fi de partea României pentru a putea face ca acest lucru să se întâmple", a precizat oficialul european.

Acesta spune că pot fi folosite gazele ca resursă de tranziție. "Deci cum puteţi face ca infrastructura de gaze să fie potrivită şi pentru perioada de după? Prin orientarea către alte surse, precum hidrogenul, care poate folosi infrastructura de gaze existentă şi modificată. Hidrogenul este energia viitorului, inclusiv pentru România", a precizat Timmermans.

Acesta mai consideră că România are o capacitate foarte mare de energie eoliană terestră şi un mare potenţial eolian offshore, la fel şi în energia solară.


3504 afisariproblema e ca nu avem carbune bun
c2 [utilizator], Marţi, 23 februarie 2021, 16:43
+10/10
In functie de continutul de carbon avem de mai multe tipuri de carbuni:
- antracit (valoare calorica buna dar mai greu de aprins)
- huila (cel mai bun carbune, folosit in termocentrale)
- lignit (folosit in termocentrale dar nu e la fel de bun ca huila si polueaza mai mult prin ardere)
- turba (carbune foarte slab -> nefolosit)

Romania are mult lignit si foarte putina huila.

Costul economic de producere de curent electric prin arderea carbunelui e bun (mai ales daca ai centrale moderne - noi nu avem asa ceva).

Insa poluarea e mare.

Si prin poluare nu ma refer la emiterea de mult CO2 (incalzirea globala, bla bla bla) ci la noxele rezultate in urma arderii carbunilor.
huh
transpenibilus [utilizator], Marţi, 23 februarie 2021, 15:23
+9/15
Bre Frans, tu nu trebuia sa fi la puscarie?
Ca parca te plansese penal pesedeaua si te cerceta Florea Adina-SS.
inca 27 de comentarii comenteaza