Premierul Boris Johnson a anunțat luni un plan fazat de a pune capăt carantinei din Anglia, oferind o abordare ”precaută” pentru a preveni o întoarcere la restricțiile care au aruncat economia în criză. Astfel, guvernul britanic a anunțat că își propune să redeschidă din 12 aprilie magazinele neesențiale, pub-urile în aer liber și restaurantele și muzeele închise în prezent din cauza pandemiei, relatează Reuters și AFP.

Boris JohnsonFoto: DW Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Planul de ieșire din carantină prezentat de premierul Boris Johnson parlamentarilor prevede patru pași majori, începând cu redeschiderea școlilor din 8 martie, cu scopul de a ridica ultimele restricții la sfârșitul lunii iunie.

”Amenințarea rămâne substanțială”, a spus Johnson în Parlament, spunând că este crucial ca acest plan să fie precaut, dar ireversibil.

Din 29 martie, ordinul de a rămâne acasă va fi ridicat și vor fi autorizate adunări în aer liber, limitate la șase persoane sau două gospodării diferite.

"Nu putem persista la nesfârșit cu restricții care ne slăbesc economia, bunăstarea mentală și fizică", a declarat premierul Boris Johnson parlamentarilor.

Magazinele neesențiale, frizeriile, puburile - dar numai în aer liber - și muzeele vor trebui să aștepte până pe 12 aprilie. Cinematografele, hotelurile, stadioanele, hotelurile și restaurantele (în interior) vor urma să se deschidă pe 17 mai, data la care membrii diferitelor gospodării se vor putea întâlni în interior.

Astfel dacă situația sanitară o va permite, întoarcerea fanilor pe stadioanele din Anglia să va întâmpla de pe 17 mai, cu o capacitate limitată la maximum 10.000 de persoane, a anunțat luni premierul Boris Johnson.

Planul de ieșire din carantină prezentat de Boris Johnson prevede întoarcerea spectatorilor pentru evenimente sportive, până la un sfert din capacitatea stadioanelor, dar nu mai mult de 10.000 de persoane. Pentru evenimente sportive de interior, poate fi utilizată până la jumătate din capacitate, fără a depăși 1.000 de persoane.

Cu aproape 130.000 de decese, Marea Britanie a suferit al cincilea cel mai mare bilanț al deceselor din lume din cauza unei pandemiei.

Dacă situația sanitară o permite, restricțiile care limitează contactul social vor fi ridicate cel mai devreme pe 21 iunie, la fel ca și recomadările de lucru de acasă.

Boris Johnson a declarat că orice decizie va fi luată pe baza dovezilor științifice de care dispune, cum ar fi eficacitatea vaccinurilor anti-Covid și reducerea numărului de spitalizări.

Guvernul și-a bazat strategia de ieșire din criză pe campania de vaccinare, lansată la începutul lunii decembrie și care este în plină desfășurare. Unul din trei adulți a primit deja o primă doză, sau peste 17,5 milioane de persoane, iar până la mijlocul lunii aprilie, toți cei peste 50 de ani ar trebui să fie vaccinați parțial.

Guvernul a promis că tuturor adulților li se va oferi o primă doză a vaccinului anti-Covid până la sfârșitul lunii iulie.

„Cred în mod fundamental că programul de imunizare a schimbat jocul în favoarea noastră”, a spus Boris Johnson.