Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat luni amendarea cu 500.000 de lei a Euroins, pentru netransmiterea ofertelor de despăgubire sau a notificărilor privind motivele pentru care nu au fost aprobate pretențiile de despăgubiri, precum și pentru plata cu întârziere a unor dosare de daună. Amenzi mai mici, de 4.000 de lei și respectiv 2.500 de lei au primit și directorii generali ai NN Asigurări de Viață și ai Metropolitan Life pentru nereguli identificate în activitatea de administrare a fondurilor de pensii private.

EuroinsFoto: Hotnews

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a decis, în urma controalelor efectuate de către departamentele de specialitate din cadrul Autorității, aplicarea mai multor sancțiuni unor entități care activează pe piața asigurărilor și pe piața pensiilor private, a anunțat luni ASF.

  • Cum explică ASF motivele amenzilor aplicate:

Euroins

Astfel, ca urmare a derulării controlului periodic la societatea Euroins România Asigurare Reasigurare S.A., Consiliul A.S.F. a decis sancționarea societății cu amendă în cuantum de 500.000 lei pentru netransmiterea ofertelor de despăgubire sau a notificărilor privind motivele pentru care nu au fost aprobate pretențiile de despăgubiri, precum și pentru plata cu întârziere a unor dosare de daună.

NN Asigurări de Viață

În urma analizării rezultatelor acțiunii de control periodic efectuat la NN Asigurări de Viață S.A., în calitate de administrator al F.P.F. NN Activ și F.P.F. NN Optim, doamna Anna Natalia Grzelonska, în calitate de Director general, a fost sancționată cu amendă contravențională în cuantum de 4.000 lei și avertisment scris. Aspectele constatate au vizat, în principal, investigarea în mod necorespunzător a motivelor pentru care actele individuale de aderare au fost recepționate cu întârziere și actualizarea deficitară a informațiilor privind participanții. Totodată, în sarcina societății au fost dispuse măsuri cu scopul îmbunătățirii procedurilor de lucru.

Metropolitan Life

Consiliul A.S.F. a decis, ca urmare a controlului periodic efectuat la Metropolitan Life Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat S.A., în calitate de administrator al F.P.A.P. Metropolitan Life, sancționarea cu amendă contravențională în cuantum de 2.500 lei și acordarea unui avertisment scris doamnei Oana Viorica Velicu, în calitate de Director general. Sancțiunea a fost aplicată, în principal, pentru aspecte privind actualizarea necorespunzătoare a informațiilor privind participanții. În sarcina societății au fost dispuse, de asemenea, măsuri cu scopul îmbunătățirii procedurilor de lucru.

  • Val de amenzi aplicate de la începutul acestui an de ASF

Reclamată la DNA pentru că ar proteja în controale asigurătorii RCA rău platnici, dar și cu un nou președinte numit în vara anului trecut, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aplicat în luna ianuarie 2021 amenzi în valoare de 4,73 milioane de lei, către membrii conducerii City Insurance, dar și către Euroins, cei mai mari asigurători RCA din țară. Amenzile sunt semnificative, ținând cont că în perioada 2018-2020 autoritatea a aplicat 36 amenzi în cuantum total de peste 5,14 milioane de lei, conform datelor furnizate la solicitarea Hotnews.ro.

ASF a decis luna trecută să sancționeze membrii conducerii City Insurance, cel mai mare asigurător RCA din piață, cu amenzi cumulate de 3,78 milioane de lei, pe motiv că nu ar fi transmis la timp informații și documente relevante necesare verificării programului de reasigurare al societății.

  • Tot în luna ianuarie 2021, City Insurance și Euroins au mai fost amendate cu 500.000 de lei și 450.000 de lei pentru întârzieri la plata daunelor RCA.

City Insurance și Euroins sunt cei mai mari asigurători RCA din țară, milioane de români asigurându-și mașinile la cele două societăți, principalul motiv fiind faptul că au cele mai mici prețuri la polițele RCA. Pe de altă parte, cele două societăți sunt și cele mai reclamate la ASF pentru întârzieri la plata daunelor.