O nouă înregistrare cu „animalul politic” de la Apele Române: „Nu se puteau face intervenţii la el”. O nouă înregistrare a fost publicată astăzi, de către jurnaliştii de la ”Recorder”, în cazul angajărilor politice făcute la Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad. Se pare că înlăturarea din funcţie a directorului Gabi Musteaţă nu a fost legată doar de refuzul de a lucra cu Simona Iancu, ci şi cu faptul că acesta era considerat o problemă, pentru că ”nu se puteau face intervenţii” la el. „Nici eu şi nici altcineva nu poate să facă intervenţii la el, nu ştiu dacă ştii. Deci era o problemă cu el, ştiţi...”, se aude în înregistrarea publicată de Recorder. În schimb, Petru Avram, vicepreşedintele PNL Iaşi, este singurul rămas în picioare, citează Adevărul.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Iosif Bena, fizician de elită și preot la Paris: "Conspiraționismul auto-justifică lenea și lipsa de inițiativă. Acest mod de a gândi este distrugător". Iosif Răzvan Bena (45 de ani) este unul din cercetătorii de top de la Institut de Physique Theorique CEA – Saclay și preot la Paris în cadrul Mitropoliei ortodoxe române a Europei occidentale și meridionale. Recent, într-o conferință legată de importanța vaccinării, Bena a abordat și subiectul conspiraționismului. „Conspiraționismul auto-justifică lenea și lipsa de inițiativă. Acest mod de a gândi este distrugător. Cu cât o comunitate acceptă mai mult conspiraționismul, cu atât o duce mai prost”, crede Bena, potrivit PressOne.

Cine administrează Poșta Română: un scenarist, un prezentator TV și un mecanic auto. În consiliul de administrație al Poștei Române au aterizat: un scenarist de la “Neața cu Răzvan și Dani“, un fost mecanic auto din Argeș și prezentatorul TV al extragerilor Loteriei Române. Alexandru Croitoru a făcut dreptul la BioTerra și a ajuns prezentator la extragerea loto, emisiune transmisă la TV. El se prezintă drept “Prezentator tv principal I“ în cadrul Loteriei Române. El este și realizator al emisiuni 1X2 Pariloto. Cu această carieră în spate, el a fost pus de regimul PSD, în septembrie 2017 (dar demis 13 zile) și apoi în aprilie 2019, director general la Loteria Română, dezvăluie Newsweek.

DW: Botezul de groază şi discursul critic la adresa BOR. Tragedia botezului de la Suceava, când un bebeluş a decedat după ce a fost scufundat în apa din cristelniţă, a declanşat o dezbatere amplă pe tema tradiţiilor ortodoxe şi a rolului BOR în societatea românească. BOR revendică până astăzi dreptul de a avea un cuvânt greu de spus, chiar unul hotărâtor, mai ales în chestiuni ce ţin de familie şi educaţie. Poziţiile ei sunt adesea antiliberale, fundamentalist creştine şi antimoderniste. Adesea polarizează prin poziţiile sale. Ca şi în acest caz, conducerea Bisericii, în frunte cu patriarhul Daniel, evită să se pronunţe clar în astfel de chestiuni sensibile sau foloseşte un limbaj moderat. În general, însă, poziţia conducerii BOR este mai degrabă fundamentalist creştină şi antimodernistă, scrie Deutsche Welle.

Cum arată „lista neagră” a coaliţiei de guvernare şi ce şefi de instituţii urmează să fie revocaţi. PNL, USR-PLUS şi UDMR urmează să înceapă discuţiile, în mai multe comisii de lucru, pentru modificarea unor legi de funcţionare ale unor instituţii ca Societatea Naţională de Radiodifuziune, Societatea Română de Televiziune şi Consiliul Legislativ, dar şi pentru schimbarea şefilor de acolo, în condiţiile în care sunt ocupate de foşti membri PSD sau ALDE, unii cu un trecut controversat. Coaliţia vrea îndepărtarea lui Florin Iordache, autorul OUG 13 pe vremea Guvernului Grindeanu, de la şefia Consiliului Legislativ, scrie Adevărul.

România violentă. Cine poate stinge furia de acasă? Peste 20 de mii de cazuri de loviri sau violențe în familie a înregistrat Poliția în primele nouă luni din 2020. O statistică ce arată o dată în plus că România se confruntă cu un fenomen căruia nu-i găsește răspuns și pe care pandemia nu face altceva decât să-l amplifice. „Se constată și o creștere de 4 ori a numărului persoanelor cu politraumatisme, ca urmare a agresiunilor în familie care au solicitat îngrijiri medicale” la un spital din Capitală, transmite organizația neguvernamentală FILIA, care indică și o parte din posibilele soluții, potrivit Europa Liberă.

Răpită de pe plajă din Japonia și dusă în Coreea de Nord, unde a fost forțată să instruiască spioni. Soarta fetiței pe care mama încă o așteaptă acasă, chiar și după 44 de ani. În 1977, Megumi Yokota a fost luată cu forța din orașul ei din Japonia și dusă în Coreea de Nord, unde a fost obligată să îi învețe limba japoneză pe spionii regimului dictatorial de la Phenian. Povestea ei este și povestea altor cel puțin 16 persoane, smulse de agenții secreți nord-coreeni de lângă familiile lor. Doar cinci s-au mai întors, în cele din urmă, acasă, scrie BBC News. Răpirea a fost de fapt întâmplătoare. Doi agenți secreți care terminaseră misiunea din Niigata așteptau barca ce urma să îi ducă acasă în Coreea de Nord în momentul în care și-au dat seama că au fost văzuți de o persoană, citează Libertatea.