Premierul ungar Viktor Orban a anunțat vineri că va opta pentru vaccinul produs de China atunci când îi va veni rândul, deoarece în acesta are "cea mai mare încredere", potrivit AFP.

Viktor OrbanFoto: JOHANNA GERON / AFP / Profimedia

"Îmi voi aștepta rândul și când va veni momentul voi alege vaccinul chinezesc" împotriva Covid-19, a declarat Viktor Orban, în cadrul interviului radiofonic săptămânal.

"Chinezii au cea mai îndelungată experiență cu acest virus și sunt deci, probabil, cel mai bine informați", a adăugat acesta.

Budapesta speră "să semneze un contrat" vineri sau sâmbătă cu chinezii, a precizat Orban, în condițiile în care autoritățile de la Budapesta au evocat cu o zi în urmă o comandă de 500.000 de doze.

Premierul suveranist continuă astfel să se îndepărteze de pozițiile oficiale ale Uniunii Europene, a cărei Agenție pentru Medicament (EMA) a aprobat pentru moment doar vaccinurile Pfizer-BioNTech și Moderna și se pronunță în această zi asupra celui produs de AstraZeneca.

Orban, partizanul unei diplomații "pragmatice" care l-a apropiat de Moscova și de Beijing, a invocat "dreptul de a se aproviziona de peste tot".

"Primim (vaccinuri) de la ruși, de la chinezi, de la americani, discutăm cu israelienii (...) în timp ce așteptăm ca Bruxellesul să încerce să gestioneze cât de bine poate situația", a spus Orban, la o săptămână după ce a anunțat cumpărarea a două milioane de doze din vaccinul rusesc Sputnik V.

Pentru accelerarea procesului, guvernul pregătește un decret care îi va permite să omologheze orice vaccin care a fost deja administrat la peste un milion de persoane.

Potrivit sondajelor, ungurii, care făceau parte dintre cele mai reticente națiuni din Europa în ceea ce privește vaccinurile, se arată acum mai înclinați să recurgă la vaccinare decât în urmă cu câteva luni.

Cu toate acestea, preferințele lor se îndreaptă către produsele Pfizer-BionTech și Moderna, în timp ce vaccinurile Rusiei și Chinei se plasează la coada clasamentului.