Rusia și Statele Unite au convenit să extindă tratatul New START de control al armelor nucleare în condițiile solicitate de Moscova, a declarat ministrul adjunct de externe Serghei Ryabkov, potrivit agenției RIA, preluată de Reuters.

Kremlin backgroundFoto: Colaj foto

Kremlinul a spus marți că cele două mari puteri au ajuns la un acord privind extinderea tratatului semnat în 2010 și care expiră luna viitoare. Documentul limitează numărul de focoase nucleare, rachete și bombardiere strategice pe care le pot avea Rusia și SUA.

Vladimir Putin a prezentat un proiect de lege care prevede o prelungire de cinci ani a acordului ruso-american New Start privind limitarea armelor nucleare, care urmează să expire pe 5 februarie, a anunțat marți camera inferioară a parlamentului rus.

Noul președinte american Joe Biden a avut o discuție cu omologul său rus Vladimir Putin pentru prima dată de la intrarea sa în Casa Albă pentru a vorbi despre mai multe probleme aflate în centrul tensiunilor dintre cele două țări rivale, a relatat marți AFP.

”L-a sunat pe președintele Putin în această după-amiază cu intenția de a discuta despre dorința noastră de a prelungi pentru cinci ani New Start”, acordul de dezarmare nuclear care expiră la începutul lunii februarie, ”dar și pentru a reafirma susținerea noastră fermă pentru suveranitatea Ucrainei în fața agresiunii continue din partea Rusiei”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.