Peste 100 de experți cer să se pună capăt acordului de investiții UE-China. Motivele invocate de ei sunt violări grave ale drepturilor omului și suprimarea mișcărilor democratice din China.

Xi JinpingFoto: Captura YouTube

În ultimele câteva zile s-a coagulat un front larg al opoziției față de acord. Peste 100 de experți renumiți în problemele Chinei, cercetători și activiști pentru drepturile omului de pe tot globul cer suspendarea Acordului Cuprinzător de Investiții UE-China (CAI). Cel puțin temporar.

„În ciuda probelor privind epurarea etnică, munca silnică și alte violări grave ale drepturilor omului, conducerea instituțiilor europene a ales să semneze un acord care nu obține din partea guvernului chinez nici un angajament real care să garanteze sistarea crimelor împotriva umanității sau a sclaviei”, se afirmă într-o scrisoare deschisă destinată instituțiilor europene, primită și de Der Spiegel înainte de a fi publicată.

Pe 30 decembrie, președinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen a anunțat încheierea cu succes a șapte ani de negocieri cu China. „Acordul de astăzi este un important reper istoric în relația noastră cu China și pentru agenda noastră comercială bazată pe valori”, a declarat Von der Leyen.

Acordul e menit a îmbunătăți accesul companiilor europene la piața chineză și a asigura o competiție echitabilă. El nu a intrat încă în vigoare, necesitând ratificarea de către Parlamentul European. Semnatarii scrisorii vor să împiedice ratificarea.

Acordul e „bazat pe un set naiv de supoziții cu privire la caracterul Partidului Comunist Chinez”, se afirmă în scrisoare, și „cimentează actuala dependență strategică a Europei de China și contravine valorilor fundamentale ale Europei”. Autorii consideră că fie și numai actualul grad de dependență este „alarmant”. Ei argumentează că întreprinderile chineze de stat au profitat de perioada de după criza financiară din 2008 pentru „a cumpăra pachete substanțiale de acțiuni la elemente esențiale ale infrastructurii europene”.

Argumentele invocate de susținătorii acordului, între care acela că Beijingul a fost forțat în cursul negocierilor să facă unele concesii semnificative în privința drepturilor muncitorilor, sunt respinse din prima de autorii scrisorii. Concesiile sunt „atât de vagi încât sunt, în esență, inutile”, scriu ei.

„Retragere imediată”

„Mai mult, este o amăgire să-ți imaginezi că Beijingul își va respecta promisiunile în aceste chestiuni de investiții și comerț, când în ultimii ani el și-a încălcat cu atâta regularitate promisiunile”, afirmă scrisoarea. Drept exemple, autorii indică suprimarea mișcării democratice din Hong Kong, lagărele de muncă silnică pentru minoritatea musulmană uigură, cele mai recente sancțiuni impuse de China Australiei și declarațiile belicoase la adresa Taiwanului.

Printre semnatari regăsim cercetători de la London School of Economics și Universitatea Princeton, alături de președintele Congresului Mondial Uigur, Dolkun Isa, care trăiește în Germania. Lor li s-au alăturat și fostul ministru italian de externe Giulio Terzi di Sant'Agata și Harriet Evans, profesoară la Universitatea din Westminster și expertă în chestiuni legate de gen și drepturile omului în China.

Semnatarii cer UE să „se retragă imediat din Acordul Cuprinzător de Investiții Uniunea Europeană-China” și să suspende orice noi negocieri până când în China se va fi realizat un progres „substanțial și verificabil” în privința situației drepturilor omului.

Andreas Fulda, unul dintre inițiatorii scrisorii și membru al Asia Research Institute din cadrul Universității din Nottingham, a declarat: „Comisia Europeană acționează ca și cum ar fi posibil să separi politica de economie, fapt care e imposibil în cazul Chinei”.

Mareike Ohlberg, expertă în China la Asia Program al organizației German Marshall Fund, acuză și ea CE de naivitate. „Ei încearcă să prezinte favorabil publicului acordul, ca pe un succes. De unde devine evident că există o lipsă de înțelegere cu privire la câtă încredere se poate avea în China în calitate de partener la un tratat.” Jakub Janda, director la European Values Center din Praga, consideră că suveranitatea Europei e în primejdie și a criticat rolul jucat de Germania la negocieri. „În interiorul UE Germania e cea care a presat pentru acord, și astfel a așezat lăcomia egoistă a anumitor companii mai presus de securitatea geopolitică a Europei. ”CE crede că tratatul va fi finalizat până la începutul lui 2022. Textul lui exact va fi publicat curând.

Der Spiegel (preluare Rador)