Uniunea Europeană şi Marea Britanie trebuie să negocieze reglementările în domeniul financiar în cadrul unui forum similar cu cel stabilit în relaţia cu Statele Unite, iar eventualul acces al firmelor britanice va fi acordat în funcţie de rezultat, anunţă un membru al Comisiei Europene, potrivit Mediafax care citează Reuters.

LondraFoto: Pere Sanz | Dreamstime.com

Acordul post-Brexit nu acoperă serviciile financiare, astfel că firmele din Districtul financiar al Londrei (City of London) nu au acces pe piaţa comunitară. Londra şi Bruxellesul au stabilit să creeze un forum de cooperare pentru reglementări financiare până în martie, dar discuţiile nu au început încă.

"Ceea ce avem în vedere pentru acest cadru este similar cu ceea ce avem cu SUA, o structură voluntară de comparare a iniţiativelor în materie de reglementare, schimburi de opinii asupra evoluţiilor internaţionale şi discutarea problemelor privind echivalenţa", a declarat, în Parlamentul European, Mairead McGuiness, comisarul UE pentru Servicii financiare, Stabilitate financiară şi Uniunea capitalului de piaţă, citat de agenţia Reuters.

Autorităţile financiare din SUA şi UE au negociat patru ani înainte de a ajunge la un acord asupra reglementărilor privind tranzacţiile.

Mairead McGuiness a precizat că normele de cooperare în privinţa reglementărilor financiare nu vizează neapărat accesul companiilor britanice pe piaţa UE, subliniind că Bruxellesul nu poate fi obligat să accepte unilateral proceduri de echivalenţă.

"Dacă ajungem la un acord asupra cadrului de colaborare, putem relua unilateral evaluările în materie de echivalenţă, folosind aceleaşi criterii acordate ţărilor terţe, inclusiv prin cooperarea în combaterea acţiunilor de spălare de bani şi în domeniul fiscal. Însă intenţia Marii Britanii de a modifica unele reglementări necesită o dezbatere de la caz la caz. Echivalenţa şi reglementările diferite sunt la poli opuşi. Eu sunt optimist că, în timp, prin cooperare şi încredere, vom construi o relaţie stabilă şi echilibrată cu prietenii noştri britanici", a subliniat Mairead McGuinness.

Marea Britanie s-a retras din Uniunea Europeană în 2020, iar tranziţia post-Brexit s-a încheiat pe 1 ianuarie 2021. Tranzacţiile de conversie în euro nu se mai desfăşoară în Londra, iar multe companii financiare britanice au deschis filiale în ţări UE, pentru a menţine accesul pe piaţa comunitară.